0

М оже да е изкушаващо да отхвърлите предупредителните знаци за когнитивен спад в себе си или в любим човек като незначителни. Например много от ранните симптоми на болестта на Алцхаймер могат да бъдат сбъркани с нормалния процес на стареене. Нарушение на паметта, неуместни неща - случва се на всеки, нали?

Отделете време, не подминавайте и не подценявайте първите симптоми, казва Моника Морено, старши директор по грижите и подкрепата в Асоциацията „Алцхаймер”. „Позицията на щрауса е разбираема, но това не е най-добрият вариант. Колкото и да се страхува човек от това, което причинява неговите когнитивни симптоми, винаги е по-лесно, когато знаете с какво се сблъсквате и диагностиката носи осезаеми ползи“, коментира Морено. „При болестта на Алцхаймер ранната, точна диагноза дава възможност да се промените, докато търсите лечение и говорите с близките си за подробностите на грижите, нуждата от които само ще нараства отсега нататък”, допълва тя.

Но за да вземете мерки навреме, трябва да знаете на какви признаци трябва да обърнете внимание. „Твърде много хора взимат ранните признаци на Алцхаймер за нормално стареене - казва тя.- Въпреки че знаем, че в мозъка се случват промени, свързани с възрастта, тези симптоми могат да сигнализират за промени, които са извън нормата.“ Ако забележите поне един от тези признаци, важно е да ги обсъдите и да си уговорите среща с вашия лекар, за да прецените степента на когнитивното увреждане.

1. Загуба на памет

Всеки има пропуски в паметта: внезапно е забравил името на детето на съсед или кога е рожденият ден на приятел. „Временната загуба на памет, когато можем да си спомним нещо, което ни е убягнало само преди няколко минути, е нещо нормално“, казва Морено. Ако подозирате появата на болестта на Алцхаймер, обърнете внимание как забравянето влияе на ежедневието ви. „Ако забравите как да правите нещо, което сте правили цял живот, като прости изчисления или готвене, това е знак“, казва тя. Морено някога е работила с жена, която внезапно получила затруднения да помага на внуците си с домашните по математика в началното училище, въпреки че е била вицепрезидент на банка. Тя също е работила с изявен готвач, който забравил как се прави омлет.

„Друг често срещан признак е, когато някой зацикля и не може да си спомни отговора на въпроса, така че го задава отново и отново“, казва Морено. „Ранната и точна диагноза ще ви помогне да се почувствате по-силни да решавате проблемите”, твърди тя.

2. Лоши преценки или промени в процесите на вземане на решения

Морено си спомня случай, в който жена, диагностицирана с деменция, обърква спрей за почистване със спрей за готвене и го пръска като зехтин в тиган. (За щастие един от членовете на семейството е наблизо и забелязва грешката навреме). Това намаляване на точността на преценките може да се прояви по различни начини. Например някой, който преди е бил наясно със състоянието на своите финанси, може да направи серия от екстравагантни покупки. Ако си спомняте, у нас неотдавна имаше случай на жена, която хвърля парите си по дървета. Това също не е нормална проява.

Могат да настъпят и промени в самопредставянето, като например по-малък акцент върху грижата за себе си и хигиената. „Трябва да обърнете внимание, когато поведението започне забележимо да се променя от това, което е било норма досега - казва Морено.- Ако има голяма промяна в нечие поведение, струва си да се съсредоточите върху това, за да не пропуснете никакви възможни признаци на Алцхаймер”.

3. Нови проблеми с говорене, писане или планиране

Отново ключът тук е да забележите фини промени в поведението. Например на хората с болестта на Алцхаймер може да им е трудно да следват или да се включат в разговор, когато могат. Те също могат да спрат по средата на изречението и да не могат да продължат или да изкривят познатия речник, като преименуват познати предмети или използват изцяло грешна дума.

„Това не е просто опит за намиране на дума“, казва Морено. „Това е по-скоро като запален читател в миналото, който не може да си спомни какво току-що е прочел в абзац или изречение“, добавя тя. „Или човек полага много усилия, за да изложи мислите си на хартия, въпреки че това никога не е било проблем преди.“ Решаването на проблеми или изпълнението на задачи в няколко стъпки също може да бъде по-трудно.

„Следването на рецепта или планирането на вечеря може да бъде трудно, защото не можете да следвате стъпките, необходими за изпълнение на задачата“, казва Морено. „За някои прости и привични действия ще бъдат невъзможни: отваряне на PDF файл или промяна на паролата на компютър.“ Ако нещо, което преди е било лесно, е станало труднодостъпно, това е червен флаг. Обърнете внимание на промяната на обичайното поведение. Важно е да се отбележи как се различава от нормата.

4. Объркване във времето и пространството

В ранните стадии на болестта на Алцхаймер човек може да забрави как да стигне до познат обект в рамките на 20 минути пеша от дома като църква или магазин, където преди това е вървял по същия път в продължение на години. „Човек може да се изгуби, когато отиде на място, където е бил стотици пъти преди“, казва Морено. Незнанието къде трябва да бъдете (и кога) е друг предупредителен знак. „Понякога става трудно да се следят срещите - казва тя.- Някой може да започне да пропуска събития или да не се появява в уговорения час.“

5. Невъзможност за възстановяване на веригата от събития непосредствено след загубата на вещи

Всички хора понякога проявяват "старческа лудост", когато забравят къде са сложили ключовете си или телефона. За да намерим липсващ предмет, си спомняме къде сме били и какво сме правили непосредствено преди загубата и къде последно сме видели предмета. И по този начин почти винаги го намираме (в колата или в джоба на якето). Това е нормална издънка, която се случва на всеки и на всяка възраст.

„Въпреки това, ако забележите, че вие ​​или любим човек не сте на място и не можете да проследите предишни стъпки, това е червен флаг - казва Морено. - Новите черти на личността отразяват промени, случващи се в мозъка, които дори експертите все още не могат да обяснят."

6. Промени в настроението и личностните прояви

Промените в настроението или характера могат да се проявят много различно при всеки човек, така че е важно да се обръща внимание на всякакви отклонения от нормата. А именно някой, който винаги е бил спокоен и резервиран, изведнъж реагира бурно и лесно се ядосва.

Хората в ранните стадии на Алцхаймер могат да станат объркани, подозрителни, уплашени, тревожни или депресирани; лесно се разстройват от другите, когато се чувстват извън зоната си на комфорт. „Тези промени в личността не се дължат на това, че човекът се опитва да бъде сложен, а на заболяване, засягащо мозъка му“, казва Морено.

7. Отказ от работа и социални дейности

За много хора в ранните стадии на Алцхаймер работата се превръща в предизвикателство. „Знаем истории за хора с това заболяване, които са били уволнени, защото са загубили продуктивност“, казва Морено. Тези, които са пенсионирани, може да се колебаят да участват в социални дейности - дори такива, които човекът е очаквал с нетърпение и са му харесвали.

„Това може да се дължи на факта, че за човека е по-трудно да следи разговорите или да действа както преди - казва Морено. - Вместо да се борят, тези хора се отдалечават от тези дейности и приятели, защото вече не се чувстват толкова комфортно, колкото преди.“

До девет години преди диагнозата може да уловите симптомите

Учени установиха, че ранни симптоми на деменция може да се проявят до девет години преди диагностициране на заболяването, съобщи електронното издание на британския в. "Гардиън".

Тези резултати показват, че в бъдеще ще е възможно скрийнингът при хората от рискови групи да помогне за подбора на пациенти, които да се облагодетелстват от лекарска намеса или за идентифициране на пациенти, подходящи за тестове на нови терапии.

Изследователи от университета Кембридж публикуваха резултатите от проучването си в специализираното издание Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association.

Д-р Ричард Оукли, асоцииран директор по изследванията в Дружеството за лечение на Алцхаймер, определи резултатите като важни и отбеляза, че "за някои хора, които ще развият болестта, проблемите с паметта и мисленето може да започнат до девет години преди поставяне на диагнозата".

"Когато преглеждахме историите на заболяването на пациентите, стана ясно, че те проявяват когнитивни ограничения няколко години преди симптомите им да станат достатъчно очевидни, за да бъде поставена диагноза", каза водещият автор на изследването Нол Свадивудхипонг.

Наблягайте на рибата и плодовете

Пациентът със симптоми или диагноза Алцхаймер трябва да яде висококачествена храна, в която изобилстват растителни мазнини, риба, плодове и зеленчуци. Едни от най-полезните са домати, лук, чесън, касис и портокали.

Много важен момент е наличието на антиоксиданти в храните, а това са: моркови, варива, зеле, сушени плодове. За пълноценно стимулиране на нервите се препоръчва да се пият силни чайове.

В случай на заболяване е необходимо да се правят дихателни упражнения, като часовете по йога са перфектни в това отношение. Ако човек вече е много възрастен, тогава е необходимо да се правят ежедневни разходки на чист въздух, с кратки почивки.

При диагностициране на болестта на Алцхаймер е необходимо да напрегнете умствените си способности, да решавате кръстословици, да четете книги, да учите произведения наизуст.

Кръвен тест издава болестта

Кръвен тест може да открие болестта на Алцхаймер в най-ранния стадий и години преди появата на симптомите, сочат проучвания в САЩ и Швеция. Тестът открива малки количества протеин, който е повишен при хора със заболяването, съобщава Би Би Си.

Изследователите откриха, че измерването на този протеин - p-tau217, може да диагностицира много ранен стадий на болестта на Алцхаймер с 96% точност.

Експерти твърдят, че с повече изследвания експерименталният в момента тест може да се превърне в средство, което лекарите могат да предложат и на пациентите без симптоми.

В момента болестта на Алцхаймер се диагностицира с помощта на комбинация от тестове за памет и сканиране на мозъка, след като симптомите вече са се появили.