0

50 на сто от българите страдат от разширени вени според статистиката. Толкова са и процентите на хората, които подценяват проблема.

Разширените вени (или т. нар. варикоза) представляват разширяване и удължаване на вените с изтъняване на венозната стена и образуване на възли, в резултат на патология на стените и нарушаване на клапите. По-застрашени са жените на възраст от 40 до 60 години, но в световен мащаб заболяването се подмладява и вече има и 30-годишни, които страдат от него. В същото време сред жителите на Африка честотата не надвишава 0,5%. Тази разлика предполага, че до голяма степен разширените вени са болест на начина на живот. Това се доказва и от различията в структурата на венозната система при различните народи. Така африканците имат повече венозни клапи от европейците, вероятно поради по-голямата физическа активност.

Няма една-единствена причина за развитието на разширени вени, това винаги е набор от предразполагащи фактори:

- Генетични фактори.

- Епигенетични фактори (хранене, начин на живот).

- Заболявания на други органи и системи.

Разширените вени се лекуват от флеболог и съдов хирург. Лекарите използват в терапията венотоници, антиагреганти (разредители на кръвта) и противовъзпалителни лекарства. Задачата на диетолога е да премахне причините, свързани с начина на живот, и да спре прогресията на заболяването.

Основни принципи на хранене при разширени вени:

- Противовъзпалителна диета, специално наблягане на храни, съдържащи кофактори за изграждане на съединителната тъкан (магнезий, витамин С, протеини, силиций, витамини от група В).

- Включване в диетата на продукти за съдово здраве (съдържащи омега-3, биофлавоноиди).

- Нормализирането на водния режим е средно 30 мл на кг телесно тегло, количеството течност може да варира в зависимост от физическата активност и температурата на околната среда.

Продукти за поддържане на здрави вени:

- Чесън

- Джинджифил

- Цвекло

- Плодове (калина, боровинки, облепиха, цариградско грозде, касис, ягоди, шипки)

- Зелен чай

- Мастни сортове риба

- Ленено масло, ленено семе

- Морски специалитети

- Домати, чушки

- Цитруси

Приемът на тези продукти е свързан с високото им съдържание на биологично активни вещества, които имат положителен ефект върху вените.

Какви други вещества са необходими за здрави вени?

Диосмин и хесперидин

Най-популярните природни съединения за разширени вени са диосмин и хесперидин. Те участват в регулирането на тонуса и пропускливостта на венозната стена чрез подобряване на лимфния дренаж и намаляване на пропускливостта на капилярите, намаляване на възпалението и намаляване на адхезията на левкоцитите към ендотела (слоя от клетки, покриващи вътрешните стени на кръвоносните съдове). Те намаляват концентрацията на вещества, които увеличават увреждането и водят до дисфункция на ендотела.

Други флавоноиди

Флавоноидите могат да бъдат намерени в цитрусовите плодове, червените сладки чушки, облепихата, боровинките, касиса и сливите. Дихидрокверцетинът (флавоноид) укрепва кръвоносните съдове, засилва микроциркулацията, подпомага синтеза на колаген, стегнатостта и еластичността на кожата. Има противовъзпалително, антиалергично действие, предотвратява образуването на кръвни съсиреци.

Рутинът се съдържа в касиса, цитрусовите плодове и червените боровинки и се грижи за еластичността на вените.

Витамини Е и С

Витамин Е поддържа стените на кръвоносните съдове, като регулира образуването на колагенови и еластинови влакна. Намира се в големи количества в растителните масла. Витамин С укрепва стените на вените и активира синтеза на колаген, необходим за стените на кръвоносните съдове. Съдържа се в шипките, червените чушки, доматите и цитрусовите плодове.

Омега-3

Омега-3 разрежда кръвта, намалява нейния вискозитет, подобрява кръвоснабдяването на тъканите, намалява агрегацията на тромбоцитите и подобрява периферното кръвообращение поради вазодилатиращия ефект на простагландина. Най-високите нива на омега-3 се откриват в хайвера от сьомга, черен дроб на треска, лененото семе и чиата.

Целулоза

Също така си струва да включите в диетата си храни с високо съдържание на фибри. Фибрите помагат за предотвратяване на запек - фактор, който увеличава риска от разширени вени. Фибрите се съдържат в плодовете, ядките, зеленчуците, бобовите растения, зелето, тиквата, морковите, цитрусовите плодове и триците.

Нитрати

Нитратите са вещества, които се трансформират в азотен оксид, който от своя страна помага за разширяване на кръвоносните съдове, намалява кръвното налягане и подобрява кръвообращението. Нитратите се намират в големи количества в цвеклото, което е богато на бетаин и бетанин. Тези вещества предотвратяват възпалението във вените и развитието на оксидативен стрес.

Гингерол и шогаол

Тези вещества имат противовъзпалителен ефект, а също така разширяват кръвоносните съдове и подобряват кръвообращението. Гингерол и шоагол се намират в джинджифила: те също предотвратяват образуването на кръвни съсиреци (чрез разреждане на кръвта). Джинджифилът може да се консумира настърган и да се добавя например към чай, смутита и зеленчукови ястия.

Кое ни вреди

Най-често пациентите се оплакват от разширени вени в напреднали случаи, което значително усложнява лечението. Предотвратяването на развитието на болестта е по-лесно и по-лесно, отколкото спирането й в активния стадий на развитие. Ето какво да изключим от менюто си, ако страдаме от разширени вени:

- Пържени, пушени, консервирани храни. Те водят до повишен вискозитет на кръвта, което от своя страна повишава риска от образуване на кръвни съсиреци.

- Излишната сол увеличава стагнацията на течности в тялото и насърчава подуването.

- Алкохолът също трябва да бъде изключен от диетата на хора, предразположени към разширени вени.