0

В секи в България разбира от политика. Или поне така смята. Нека се доверим на професионалистите, ако искаме да разберем кои са историческите фактори, които обуславят сегашната политическа действителност в България.

Изтъкнатият политолог и анализатор Димитър Ганев, който е един от създателите на изследователски център „Тренд“ и често коментира политически теми на страниците на „Телеграф“, вече повече от 8 години присъства редовно в българските медии като коментатор. Сега той обобщава в своето приносно изследване „Българската политическа почва“ събитията и факторите, които „прокарват път“ на съвременните тенденции в родната политическа и обществена сцена.

„Когато споменавах на мои приятели и колеги, че подготвям тази книга за печат, автоматично получавах логичния въпрос: за какво става дума в книгата? И понеже ми е много трудно да отговаря с две думи, ще опитам с три изречения. Преди всичко исках да покажа, че всичко, което се случва днес, има своите дълбоки корени, които се намират в българската политическа „почва“. А второто предизвикателство беше да се установят кои са пластовете в „почвата“ и как те са повлияли на българската политика и общество след Освобождението. Как тази „почва“ реагира на комунистическата вълна, заляла цяла Източна Европа в средата на XX век, и каква е реакцията на същата тази българска „почва“ на либералната демокрация в края на века, а и до наши дни.

Ще се радвам силно на обратна връзка от всеки един от вас“, обърна се Димитър към приятелите си във Фейсбук.

В базираната на над 13 години работа с емпирични социологически изследвания монография Димитър Ганев щрихова основните моменти от българската „съдба“ и ги обяснява в контекста им на локална проекция на глобални тенденции в културно и политическо отношение. Той онагледява с примери „одомашняването“ на тези процеси и разяснява как осмислянето на тази преработка на идеи и влияния с местен привкус дава отговор на много въпроси, касаещи родното минало, настояще и бъдеще.

Като си служи с прийомите на политологията, историята и социологията, изданието успява да обобщи и анализира на достъпен език основните характеристики на българската политическа култура и нейните специфични характеристики като например: подчертано егалитарните нагласи; особеното отношение към държавата; мисленето на политиката през личности и търсене на конкретна личност, която да застане начело; лутането между Източното и Западното; и специфичната лоялност към силния на деня геополитически играч.

Аналитично и балансирано „Българската политическа почва“ обяснява чрез критическите и рационалните методи на науката проблемите и основните положения в българското общество, но и напомня, че независимо от политическите течения общ дълг остава познанието на миналото и развитието на съвременната критична мисъл и политическа култура.

Димитър Ганев е роден през 1986 г. във Варна. Завършва специалност „Политология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Защитава докторска дисертация през 2016 г., върху която стъпва и неговата първа книга „Пътят към конституцията“. Към момента е главен асистент в катедра „Политология“ на СУ.