0

К укувицата бутна ролекса. Антикварните часовници с птичка, която излиза и кука на всеки половин час, изместиха луксозната швейцарска марка от списъка с желани подаръци.

Дори цената втора употреба на култовия часовник от времето на баба е като на „Ролекс“ на старо. В момента може да намерите култовия швейцарски бранд за 100 лв., но втора ръка. Същите пари ще платите и за руски стенен „Маяк“ с кукувичка и тежести шишарки.

Мода

Напоследък антикварните предмети са на мода и много хора обзавеждат домовете си със старинни грамофони, телевизори, телефонни апарати със слушалка и шайба, касетофони. Най-търсени са стенните часовници с кукувица. Може би всеки е виждал подобен на стената в дядовата къща. Може да генерирате добра печалба от него, ако го имате на тавана на баба и дядо. Поизчистете го и в случай че решите да го продадете, можете да вземете до 200 лв. и отгоре, коментираха търговци. Някои дори продават тези часовници с липсващи части. За машина само с кукувица, но без махало и тежести, ще ви искат 20 лв., над 100 лв. излизат тези с работещ механизъм. Най-запазените стигат до 180-200 лв.

Поправка

В София има и ателиета с изкусни майстори, които могат да ви поправят стария „Маяк“. Ако кукувичката не работи, тя ще започне отново да ви пее на всеки половин час срещу 150 лв. Ремонтът ще продължи около 10 дни, тъй като работата по старите механизми е по-продължителна, обясниха часовникари. В момента повечето майстори, способни да направят от стар „Маяк“ нов ретро часовник, са затрупани от работа. От едно от ателиетата обясниха, че могат да приемат заявка едва след Нова година, тъй като сега имат твърде много поръчки и едвам смогват да ги изпълнят. „Никак не е лесно да намериш ателие, където ремонтират „Маяк“. Обиколих няколко часовникари, които ми отказаха“, обясни пред „Телеграф“ Людмил Стоянов от София. Той си купил ретро часовник с кукувица от интернет, но механизмът му не работел.

Завръщане

Новото често е добре забравеното старо. Така и часовникът с кукувицата се завръща, но с нов дизайн. Чисто нова машина с кукувица, директно от магазина, може да се купи за 80 лв. Часовникът е с модерен дизайн и по аналогия на античните си братовчеди кукувичка излиза от малка вратичка в горната част на устройството и издава звуци. Новият вариант на старите часовници с птичка има модерни стрелки. Часовникът заема формата на къщичка за птици, като кукувичката излиза да пее всеки път щом алармата се включи. Активирането й е веднъж на 12 часа, като може и да се деактивира с копче.

Настройва се с шишарките

Настройването на часовник с кукувичка се прави чрез шишарките, обясниха майстори. Ако проблемът е с хода на стрелките, трябва да залюлеете махалото. В случай че стрелките не се движат, трябва да опитате да дръпнете едната шишарка, вероятно е отишла нагоре, затова леко може да измъкнете надолу синджира й, казаха още експертите. Ако стрелките тръгват и спират, тогава проблемът е в лагерите. Необходимо е хубаво да се почистят и смажат.

Другата шишарка регулира кукувичката. Трябва леко да се дръпне надолу и да се завърти стрелката за минутите. Ако не съответства на часа, шишарката трябва да се повдигне и да се завърти стрелката, докато пасне на часа по броя на куканията. Когато го нагласите, пуснете тежестта. За да проверите дали работи, завъртете минутната стрелка и проследете колко пъти ще се обади птичката. Ако съвпадне с часа, поздравления.

Друг чест проблем при часовниците с кукувичка е загубено или счупено махало. Ако не успеете да намерите резервно при стар часовникар, експерти съветват да опитате сам да си направите. Според спецовете за махало идеално може да ви послужи кръгла капачка на крем за лице.

Най-големите са в Шварцвалд

Не сте истински фен на часовниците с кукувица, ако не сте видели най-големите в света. Те се намира в германските градчета Шонах и Триберг, Шварцвалд и са наистина гигантски. С времето часовникът в Шонах се е превърнал в една от най-големите забележителности и символ на региона. Записан е и в книгата на Гинес като първият в света.

Завършен е през 1980 г., като е бил строен в продължение на три години. Внушителният му механизъм е изработен ръчно. Височината му е 3,30 метра. По-голям е 50 пъти от стандартен часовник. Местните могат да ви дадат любопитна информация за създаването му и начина, по който работи механизмът.

Въпреки че има малко по-голям от него, часовникът в Шонах си остава оригиналът. По негово подобие в съседния град Триберг е инсталиран друг часовник с механизъм, висок 4,50 метра, който държи и рекорда за най-голям в книгата на Гинес. Някои го наричат още Къщата с кукувицата. Той представлява изящна дървена постройка, с няколко балкончета, украсен е с дърворезба, цветя и различни фигурки и декорации. За да изглежда напълно автентично, в предната му част има махало и, разбира се, типичните борови шишарки, които играят ролята на тежести. Вътре има и магазин за часовници, откъдето може да си купите нещо за спомен.

Магазините в крак с тренда

Заради тренда на антикварните предмети в много градове у нас откриват специални магазини със стари сувенири. Могат да се намерят грамофони, телефони, книги, касетки, видеа, както и много табели с различни надписи, характерни за соца, сред които „Селянино, изми ли си яйцата“, „Събличай се бързо, други чакат своя ред“, „Бира се отпуска само на членове на профсъюза“, „Не плюй на пода“, „Поради ремонт бръснем отзад“ и много други. Цените на забавните табелки тръгват от 3 лв. и стигат до 20 лв. в зависимост от големината и материала, от който са изработени. Сред античните съкровища, които могат да се намерят в антикварните магазини, са и плочите на „Балкантон“. Предлагат се както чисто нови, никога незавъртани на грамофон, така и вече използвани, но почистени. Цената им е около 5 лв., като освен с музика, може да купите и плочи с детски приказки. За античен грамофон, реплика на популярната марка His Мasters Voice, трябва да платите 230 лв. Старинен далекоглед може да се купи за 35 лв., а автентичен корабен фенер ще ви излезе 39 лв.