0

- Докторе, страдам от безсъние! - оплаква се пациент.

- Не си ли чувал - пробвай да броиш овце.

Опитва нашият, но не му се получава. Отива отново при лекаря.

- Ами, щом не става с овце, опитай да броиш пари до милион. Представяй си как подреждаш купчини с банкноти.

Пробва новия метод човекът, но – ядец. Не му излизат хиляда лева накрая и от яд не успява отново да заспи.

- Е, щом това не върши работа, върни се пак на броенето на овце! - казва лекарят при поредната визита на пациента.

През нощта измъченият човечец започва да брои внимателно овцете, унася се, стига до края и тогава последната овца се обръща към него и се ухилва:

- И к'во, не се намериха ония хиляда лева от снощи?!

Всеки има свои методи за справяне с безсънието: някои пробват с чаша горещо мляко, други не могат да заспят без включен телевизор или вечерна медитация. А най-известният „народен“ начин за бързо заспиване е броенето на овце, прескачащи оградата. Но дали този метод е толкова ефективен?

Теорията за броенето на овце възниква през 60-те и 70-те години на миналия век и се основава на метода на когнитивното разсейване.

Изтощение

Последователите на този метод от своя страна приемат, че монотонната дейност приспива: нервната система се изтощава, стартират се „инхибиторни“ процеси и човек заспива. В този случай не е необходимо да се броят конкретно овце: вместо тях може да има всякакви предмети. В Индия и Пакистан примерно броят звезди.

Извършването на монотонни умствени упражнения всъщност причинява скука и умора, което може да ви накара да заспите. Но този метод не решава проблема с нарушенията на съня. Така че броенето на овце за приспиване е мит. Всъщност менталната аритметика е когнитивна задача, която възбужда нервната система. Това води до гняв, раздразнение и понякога смях.

Комфорт

Състоянието на сън се свързва преди всичко с комфорт, безопасност и уют. Ето защо всички методи за борба с безсънието трябва преди всичко да предизвикат тези усещания.

Може би желанието бързо да заспите е начин да избягате от належащите проблеми. Желанието за пълен контрол върху дневните дейности и съня може да доведе до хронично безсъние, предупреждават експерти.

Ефективен начин да заспите комфортно е да създадете преходни ритуали. Например избор на удобни дрехи за спане, създаване на релаксираща атмосфера в спалнята. Необходимо е да запълните вашето пространство с предмети, които са свързани с комфорт и безопасност. Ето как нервната система получава сигнали, че вече няма нужда да бягате или да бързате - време е за почивка.

Ритуали

Медитацията и обобщаването на деня също ще ви помогнат да заспите. В същото време е важно да подчертаете малките си победи и успехи: запишете какво ви е харесало и от какво сте доволни. Опитайте се да създадете вечерен ритуал и да останете насаме със себе си, направете нещо, за което не ви остава време през деня.

Важно е да се отбележи, че „засядането“ в социалните мрежи не е един от тези ритуали. Напротив, тази практика може да попречи на комфортния сън.