0

С лед обилно хранене често хапваме диня или пъпеш за десерт. При това не се ограничаваме с няколко парчета, без да се замислим как сладкият плод се комбинира с други храни, които току-що са били изядени за обяд или вечеря.

Удоволствието може да бъде заменено от неприятни усещания за тежест, подуване, болки в корема и други проблеми със стомашно-чревния тракт, а понякога, макар и в по-редки случаи, могат да се появят и алергични реакции. Защо се случва това?

Репутация

Пъпешът и динята имат лоша репутация. От една страна, пъпешът е много полезен, съдържа много желязо, калий и витамин С. Препоръчва се на хора с отслабена мозъчна дейност, тъй като пъпешът съдържа фолиева киселина. Плодът може да се използва при заболявания на черния дроб и сърдечно-съдовата система.

Динята е източник на витамин А, който насърчава производството на колаген и еластин, съдържа антиоксиданти. Яденето на диня има положителен ефект върху работата на сърцето и мускулната система. Голямото предимство и на двата плода е, че са нискокалорични.

От друга страна, пъпешът не се препоръчва на диабетици поради голямото количество захар, както и на хора със стомашно-чревни проблеми, язва на стомаха, бременни и кърмещи жени. Много хора смятат, че пъпешът е много тежък продукт, несъвместим с никой друг. За да може храносмилането да става безболезнено и стомахът да не се претоварва, по-добре е да го ядете между храненията и за предпочитане на малки порции.

И динята, и пъпешът не се задържат дълго време в стомаха, сладките плодове са там за няколко минути и след това почти веднага преминават в червата, където се извършва основното храносмилане. Ако ги ядете заедно с други продукти, комбинирайки например с месо, започват процесите на ферментация и гниене. Микрофлората е нарушена, което води до неприятни последици като тежест, диария или гадене.

Съвети

Пъпешът и динята не бива да се комбинират с мляко и млечни продукти. В противен случай може да има лошо храносмилане или подуване на корема и слабителен ефект.

Пъпешът не може да се комбинира и с алкохол. Получава се същият ефект от продължително лошо храносмилане.

Пъпешът и динята не трябва да се ядат и със студена вода. Това може да доведе до ферментация, колики и диария.

Пъпешът не трябва да се яде с мед. Има мнение, че тези два продукта могат да се слепят в маса, която може да причини запушване на червата, така наречения волвулус. В допълнение, тази комбинация може драстично да повиши нивата на кръвната захар.

Не може освен това да ядете пъпеш и диня на празен стомах. Резултатът може да бъде лошо храносмилане, колики, болки в корема и други храносмилателни проблеми.

Диетолозите съветват да ядете диня не по-късно от пет часа преди лягане.

Защо някои хора ядат пъпеш и диня без последствия за здравето, а други не?

Всичко зависи от силата на тялото и здравето на храносмилателната система. Но лекари и диетолози са единодушни, че и пъпешът, и динята са храни, които трябва да се консумират умерено, на малки парченца, а не на половинки, както сме свикнали. Пъпешите и дините съдържат много фибри и огромно количество минерали и витамини, и двата плода се считат за леко слабително, диуретично и потогонно средство, така че не можете да ядете твърде много от тях наведнъж.

Алергия

Броят на алергичните реакции нараства, а причината за това може да са необичайни комбинации от продукти, които са придружени от дисбактериоза, кожни реакции и обриви под формата на малки пъпки.

Доста рядко, но все пак има по-сериозна алергична реакция и към дини или пъпеши. Този вид алергия често се развива в детството и се проявява няколко минути след изяждане на десерта.

 

Тревожни симптоми

упорита кашлица

обриви, копривна треска

сърбеж на устните и устната лигавица, възможно е подуване на устните, небцето или езика

стомашни спазми, гадене, повръщане

ангиоедем - симптомите включват подуване, особено около очите, устните, гърлото, ръцете, краката и гениталиите и спазми в корема.

Анафилаксия (анафилактичен шок) - тежка алергична реакция, която се проявява внезапно и може да причини смърт, симптомите включват сърбящ обрив, подуване в гърлото и ниско кръвно налягане.