0

К акво прави една жена, когато се страхува от болезнената ревност на бившия си? Затваря се у дома, не смее да мигне, трепери от всеки шум... Всички тези отговори са грешни. В „Домът, в който си роден, е твоята съдба“ се предлага един съвсем различен вариант. Зейнеп Гьоксу (Демет Йоздемир), която е наплашена от Мехди Караджа (Ибрахим Челиккол), решава да остане в дома на шефа си Баръш Тунахан (Енгин Йозтюрк). И докато го впечатлява с умението да разведри обстановката в дома и да разговори Саваш, разговорът протича в необичайна посока – а именно, към миш-маша на Сакине, който е жизнеполагащ, по думите на Демет. Малко по-късно, докато си прави кафе в кухнята на шефа сякаш си е у дома, Зейнеп ще бъде упоена и отвлечена от бившия си мъж. Но преди това да се случи, ние вече бъркаме прословутия миш-маш. Всъщност така е преведено, за да ни звучи познато. Иначе миш-машът при съседите се нарича менемен. Почти няма разлика в приготвянето му у нас и в Турция. Това на практика си е зеленчуков омлет с повече зеленчуци, отколкото яйца – тяхната функция е да придадат плътност на ястието. И ако у нас това си е основно ястие в повечето случаи, съседите предпочитат да го поднасят на закуска. А ето и как се приготвя класическата рецепта:

Необходими продукти:

домати - 1-2 бр.

чушка - 1 бр.

лук - 1 бр.

яйца - 2-3 бр.

сол, черен пипер - на вкус

олио за пържене (обикновено е масло, но можете да използвате зехтин или слънчоглед)

Приготовление:

Загрявате олиото в тиган (най-добре чугунен или с тефлоново покритие, за да не загаря). Запържвате лука, предварително нарязан на ситни кубчета, добавяте нарязаната чушка (пропорциите са приблизителни, може да увеличите количеството на продуктите), запържвате леко, след това добавяте доматите. Разбъркайте яйцата с вилица или ги разбийте в отделен съд, след което ги изсипете в тигана.

Много е важно сместа да остане течна в момента на спиране на котлона, тоест не е необходимо да пържите силно яйцата, за да не се изгуби вкусът. Понякога яйцата дори не се пържат, а просто се изключват веднага след добавянето им в тигана.

Оттук нататък е ваш избор дали ще сервирате миш-маша в чинии или директно ще топите залъци в тигана. Свършва за отрицателно време.