0

П олският филм „Соната“ на режисьорът Бартош Блашке е големият победител в международния конкурс на София Филм Фест. 26-ото издание на форума награди своите отличници през уикенда. А журито, начело на което застана Иглика Трифонова, даде големия приз именно на „Соната“. Продукцията спечели наградата „София – град на киното“ за най-добър филм в размер на 7000 евро, осигурени от Столична община.

Полският филм „Соната“ на режисьорът Бартош Блашке е големият победител в международния конкурс на София Филм Фест. 26-ото издание на форума награди своите отличници през уикенда. А журито, начело на което застана Иглика Трифонова, даде големия приз именно на „Соната“. Продукцията спечели наградата „София – град на киното“ за най-добър филм в размер на 7000 евро, осигурени от Столична община.

„За детайлно и убедително разказания живот на един реален човек и мъчителния му път в намирането на смисъла да живее. За елегантния кинематографичен подход при създаването на една реалност от страдание, стоицизъм и доброта. За забележително актьорско присъствие. За вярата в силата на изкуството и таланта“, гласи мотивацията на журито за избора. Освен това „Соната“ спечели и признанието на публиката.

Специална награда оценяващите дадоха на „Смирен“ на Светослав Драганов. За режисура пък бе отличен Андрей Паунов с неговия „Януари“. Почетен диплом пък бе даден на „Липсващият режисьор“ от Иран, дело на режисьора Арванд Дащарай.

Наградата за най-добър балкански филм бе присъдена от международно жури с председател Алберто Симоне от Италия. Призът бе за „Мурена“ (Хърватия-Бразилия-САЩ-Словения) на режисьорката Антонета Аламат Кусиянович. Отличието за най-добър български игрален филм си заслужи премиерния в кината филм „В сърцето на машината“ на Мартин Макариев.

За най-добра родна късометражка бе определена „Игра“ на Орлин Менкаджиев. Почетен дипмол от балканското жури получи „Синя луна“ на Алина Григоре. Сред документалните заглавие изпъкна „Кост от акула“ на Еманюел Лиша.

Журито на ФИПРЕССИ се спря на „Човекът, който търси вятъра“ на режисьора Михай Софронеа. А младежкото такова – на американската продукция „Любовна песен“ от режисьора Макс Уокър-Силвърман.