0

Е то кои са 10-те най-големи мегаполиса в света:

1. ТОКИО, ЯПОНИЯ

Токио е най-големият град в света с население от 37 435 191 души. Всъщност Токио има толкова голямо население, че почти надминава цяла Канада. Цифрите категорично му отреждат първото място в тази класация и по всичко личи, че мегаполисът няма да отстъпи скоро от позиция №1. Градът е една от 47-те префектури в страната и център на Голямо Токио - най-големия метрополен регион в света. Токио е седалище на японското правителство и на Императорския дворец. Разположен е в региона Канто в югоизточната част на главния японски остров Хоншу.

2. ДЕЛХИ, ИНДИЯ

Делхи е най-населеният град в Индия. Освен впечатляващия брой население от 29 399 141 души, Делхи е и един от най-старите градове в целия свят. Той е признат за важен градски център, а историята му датира още от 6-и век пр.н.е. Броят на хората, които живеят в метрополиса, част от който е и индийската столица Ню Делхи, е равен на броя на населението на цяла Венецуела.

3. ШАНХАЙ, КИТАЙ

В Китай се намира един от най-големите градове в света – Шанхай. С население от 26 317 104 души Шанхай има много добре развита индустрия, финанси, икономика и наука. Градът притежава и една от най-добрите образователни системи в Китай. Той е важен икономически център и един от четирите градове провинции, подчинени пряко на централното правителство. Разположен е в източната част на страната, при вливането на река Яндзъ в Източнокитайско море.

4. САО ПАУЛО, БРАЗИЛИЯ

Сао Пауло е най-населеният град в цяла Южна Америка с население от 21 846 507 души. Той е и най-големият град в цялото Западно и Южно полукълбо. Разположен в едноименния щат, Сао Пауло е център на много градски събития и притежава богата история. Той е не само най-големият град в Бразилия, но и най-големият в цялото Южно полукълбо.

5. МЕКСИКО СИТИ, МЕКСИКО

Мексико Сити е най-населеният град в цяла Северна Америка с население от 21 671 908 души. Това е най-големият испаноговорящ град в света и е най-старата столица както в Северна, така и в Южна Америка. Мексико Сити първоначално е основан от ацтеките като древния град Теночтитлан. Разположен е върху площ от 1495 km² и е административно разделен на 16 области. Той е главният политически, икономически, социален, научен, финансов, бизнес, туристически, културен, комуникационен център със забавления и нова мода. Той е сцена на няколко от най-важните исторически и медийни събития.

6. КАЙРО, ЕГИПЕТ

Кайро е най-големият метрополис в Близкия изток и Арабския свят и един от най-големите в Африка. Най-често се свързва с древния свят – благодарение на Пирамидите в Гиза. В продължение на столетия Кайро е център на политическия и културния живот в региона и е известен с прозвището Градът на хилядата минарета заради множеството паметници на ислямската архитектура. Градът е средище на най-старата и най-мащабна филмова и музикална индустрия в Арабския свят и седалище на второто най-старо висше училище в света, университета „Ал Азхар“.

7. ДАКА, БАНГЛАДЕШ

Дака е столицата на Бангладеш и има население от 20 283 552 души. Той е икономически и културен център на страната и голям търговски център още от средновековния период. Разположен на ръкава Буриганга в сърцето на Делтата на Ганг, той е един от главните градове на Южна Азия. Наричан е Градът на джамиите, както и Световната столица на рикшите – заради четиристотинте хиляди велорикши, движещи се всекидневно по улиците. Дака е и един от най-гъсто населените големи градове в света с гъстота на населението в градската част над 23 хиляди души на квадратен километър.

През XVII век Дака е столицата на Моголите в Бенгал. Днес най-големият проблем на столицата на Бангладеш е безконтролното пренаселване.

8. МУМБАЙ, ИНДИЯ

Мумбай, известен също със старото си име Бомбай, е вторият индийски град в списъка. Голяма част от историята му е повлияна от колониалното управление на Португалия и Великобритания. Днес Мумбай е световен търговски център и дом на Боливуд – център на киноиндустрията на хинди и маратх. Официалното му име до 1995 г. е Бомбай. Намира се в Западна Индия, център на щата Махаращра. Разположен е на остров Салсет в Арабско море, в непосредствена близост до континента.

9. ПЕКИН, КИТАЙ

Мегаполисът Пекин е вторият по големина град в Китай след Шанхай, с население от 20 035 455 души. Първото селище, около което се развива днешен Пекин, се появява около 11 век пр. Хр. и в следващите хилядолетия градът се превръща в една от Великите исторически столици на Китай. Пекин е известен със своите дворци, храмове, стени, изящни изкуства и образователни институции, превърнали го в културен център на китайската цивилизация.

10. ОСАКА, ЯПОНИЯ

Осака е вторият японски град, който попада в тази класация с население от 19 222 665 души. Градът е разположен на остров Хоншу, на устието на река Йодо. Осака е историческата и търговската столица на Япония и е един от най-добре развитите индустриални центрове и пристанища в страната. В града се намира едноименният замък и Shitenno-ji, един от най-старите будистки храмове в страната, пише deset.bg