0

Е дно от най-романтичните, красиви, свети и чисти места на север от София си остава Кремиковската обител. В последните години тя се оформи като перла в пръстена от храмове около столицата, наричан  Софийска Света гора.

Щом завиеш от Ботевградско шосе наляво за Кремиковци и навлезеш сред прелестните южни склонове на Стара планина, в далечината се виждат белите кули на манастира. Отвсякъде обгърнати от топла смесена старопланинска гора. Обичайно около такива места витае мистериозна мъгла, докато Кремиковската обител сякаш привлича със силата на радостта.

Множество от  хората го усещат и не е случайно, че и през седмицата, и в почивните дни по планинския път пъплят туристи, тръгнали да се разходят пеша дотам. Пътят не е никак тежък, а на поляните около него през зимата може да се пързалят с шейна, а защо и не с чувал. През лятото всичко е покрито със сочна трева и билки, а наоколо пасат манастирските овце.

Портите на възстановените някога срутени сгради на входа гостоприемно са отворени.

Както за хора, дошли да се черкуват, така и просто за туристи. Тези, за които е важно словото Божие, трябва да знаят, че игуменът протойерей Серафим е от тези свещенослужители, които освен типичните за православието литургии редовно извършва проповеди в почивните дни. Така около него има дейно общество от всякакви възрасти, социално положение, но най-много са младите хора и семействата. А животът във всичките му форми тук кипи, нещо рядко срещано дори в по-големите манастири.

Вероятно мнозина ще се усмихнат скептично, когато чуят, че най-чистият въздух в София е измерен не къде да е, а точно на мястото на обителта. Това е станало в началото на века по повод гостуването на високопоставени особи от САЩ. Когато се разбира, че събитието, на което ще присъстват, е над село Кремиковци, настъпва  истинска паника сред службите за охрана. Вземат се специални проби от въздух, вода и почви от мястото и се пращат в контейнери със самолет за изследване в Америка. Оттам отговорът бил, че въздухът е невероятно чист.

Причината за това чудо е, че около мястото, на което е разположен манастирът, има въздушни планински течения, които изчистват атмосферата от всякакви мръсотии. И настина, ако някой е попадал там преди години и се е загледал в някоя от котките, които мотаят дебели опашки наоколо, е установил, че са изумително чисти и със сияеща козина.

Още на входните порти, които са изписани в последните години от горе до долу със стенописи, има църковен магазин, който предлага произведени в обителта продукти. На рафтовете е подреден чуден биомед от пчелина, който е в дерето до обителта. Оттук човек може да се сдобие с древния за славяните оцет от мед, който освен уникален вкус има и лечебни качества. Оцетът се произвежда като вторичен продукт в новоизграденото манастирско цехче.

Предлагат се биосиропи, сладка, мармалади. Домашно овче и козе сирене, вкусно, узряло и мазно,  кисело мляко, което се прави от стадото овце и кози, които се отглеждат в манастира. И още - билки, биосапуни, свещи. Всичко това се дължи на инициативността на игумена отец Серафим, който преди повече от 12 г. регистрира обителта като земеделски производител. И върху земите, с които разполага, се отглеждат чисти овощни градини, зеленчуци, а по поляните по склона пасе манастирското стадо. 

За романтиците и почитателите на четивата от поредицата на Елин Пелин „Под манастирската лоза“, който е родом от село Байлово, недалеч от Кремиковци, има изкусителна изненада. В магерницата всеки ден се приготвят чорби и ястия, от които гостите могат да опитат безплатно в уютната манастирска столова. Който желае, може да остави дарение от няколко левчета, който не може, просто ще се нахрани с благословия.

Прекрасна гледка от манастира към Софийското поле

 Прекрасна гледка от манастира към Софийското поле

През лятото наоколо има и работещи кръчми наблизо, които предлагат целия асортимент на балканската кухня. Тези, които си носят своя храна, просто могат да седнат под могъщите борови дървета, точно до новата църква. Там има удобни дървени пейки и маси и докато се любуват на пейзажа, да се нахранят и да си починат.

Ако пък попаднете на храмовия празник на манастира „Свети Георги“, освен празничната литургия ще ви нагостят с вкусна курбан чорба и ястия от агнешко месо.

Въпреки че има огромен интерес към манастира, все още не се предлага хотел за поклонници и туристи. Реставрираните сгради са изцяло предназначени за детските лагери. И сега при новото строителство, което кипи в обителта, не се предвижда хотелска част. Въпреки това тези, които имат нужда да се изповядат, да направят нещо за духа си, да измолят Божията милост, имат възможност да отседнат напълно безплатно за ден или два и да се отблагодарят, като се включат да помогнат с работа в обителта, обясни пред „Телеграф“ игуменът.

Камбана от злато ще се чува и в столицата

Камбана от злато и сребро, чийто звън ще се чува чак в София, ще бъде монтирана на новата камбанария в Кремиковския манастир. Тя ще се внесе от Русия. В навечерието на рождественските пости бе направена първата копка на грандиозно строителство, което ще върне величието на манастира отпреди 1940 г.

Става дума за построяването на някогашното северно крило, което ще бъде на няколко етажа, но се появява и ново - южно, което ще включва занаятчийски работилници. В тях ще се правят сладката, сиропите, желетата, които в момента се приготвят в кухнята. Ще има и работилница - дарак за вълната, която се добива от манастирските стада овце и кози. От нея освен чорапи и шалове ще се изработват и верижките за броеници, каквито са били, преди да бъдат заместени от пластмаса, обясни отец Серафим.

Правят резиденция на патриарха

Според плановете на първия етаж на северното крило врати скоро ще отвори археологическият музей, в който ще са експонатите от разкопките при манастира. Те са от Античността и Средновековието. Ще има и части от зидове от IV в. изпод основите на манастира, но все още не е ясно дали са от раннохристиянски храм или друга сграда. В музея ще може да се види и безценно калиграфско евангелие от XV в., иконостас от старата църква „Св. Георги“ и др. Силен акцент ще са икони от XV-XVI век, които ще бъдат върнати на манастира от музея „Стара София“.

На един от етажите пък ще има резиденция на патриарха. И понеже той специално е подкрепял детските лагери в Кремиковския манастир, целта е, идвайки в обителта, директно да общува с тях.

Старата църква е на 6 века

Предполага се, че манастирът е построен по време на Второто българско царство, може би при управлението на цар Иван Александър, но е разрушен по време на османското завоевание. През 1493 г. софийският първенец войводата Радивой го възобновява със собствени средства в памет на двете си починали деца Теодор и Драгана. От това време датира старата църква в двора на манастира.

Стенописите в стария католикон „Свети Георги“ се отличават с монументалност и въздейственост. Разлики в стила и похватите показват, че стенописите в преддверието и тези в самата църква са правени от различни зографи и по различно време.