0

К атедралата „Свети Вит“ в Прага е седалището на архиепископа на града, който по традиция е и старшият католически архиерей на Чехия. Храмът е прекрасен образец на готическата архитектура, а в него се съхранява една от най-почитаните християнски реликви – главата на Свети евангелист Лука. Другата реликва тук са мощите на Света Людмила - покровителката на Чехия. Тук са погребани общо 25 чешки крале и кралици.

Знамение

Когато през 1378 г. крал Карл IV умира, преди смъртта му в камбанарията на катедралата всички камбани започват да звънят от само себе си и към тях постепенно се присъединяват всички чешки камбани. Гадателят на крал Венцеслав IV му предрича, че ще умре пред кулата „Свети Вит“. Уплашеният крал заповядва кулата бъде разрушена и внезапно получава удар. Преди да умре, той разбира истинското тълкувание на пророчеството – да умре „пред кулата“ означава „преди кулата“. Вярвало се също, че никой не може да открадне камбаните на кулата: който се е опитал, умира. Вярвало се е също, че гласът на камбаните на Свети Вит може да се променя в зависимост от настроението, в което се намира чешката нация. След битката при Бялата планина - 1620 г., след която Чехия губи независимостта си, звънът им бил толкова тъжен, че можел да събуди дори мъртвите крале в криптата на катедралата.

Реликва

Строежът на днешната готическа катедрала започва през 1344 г. За неин патрон е избран Свети Вит, тъй като тогавашният чешки крал Вацлав получава от император Хайнрих I свещена реликва – ръката на светеца.

Строежът спира през първата половина на XV век по време на Хуситските войни. Интериорът е разграбен, а през 1541 г. голям пожар силно поврежда катедралата. В края на XVI век работата по завършването на катедралата е възложена на архитекта Бенедикт Риед. Той внася ренесансови и барокови елементи. Но скоро строежът отново спира – този път за векове.

Възраждане

През 1844 г. архитектите Вацлав Песина и Йозеф Кранер предлагат програма за обновяване и дострояване на храма. От интериора са свалени бароковите декоративни елементи и е възстановен първоначалният готически облик. Катедралата окончателно e завършена през 1929 г., близо 600 години след началото на градежа й.

Леополд I отблъсна турците и сбъдна пророчество

С катедралата „Свети Вит“ са свързани много поверия. Едно от тях гласи, че владетелят, който завърши градежа й, ще успее да се справи с турската заплаха. Чул това, австрийският император Леополд I (1658-1705) г. (който е и чешки крал) започва спешен ремонт на храма. Но този слух стига и до турците, които започват да стягат войска, за да изпреварят сбъдването на поличбата. Императорът внезапно спира строителството, като пренасочва парите за укрепване на армията. Благодарение на това австрийците удържат обсадата на Виена през 1683 г., а после успяват да нанесат решителна победа на османлиите при Зента през 1697 г., с което започва отстъплението им от Централна Европа. Така, макар и косвено, пророчеството се сбъдва.