0

И дната неделя православният свят ще отбележи Входа Господен в Йерусалим (Цветница), а в Рим папа Франциск ще поздрави католиците с възкресение Христово. Това разминаване в честването на Великден озадачава християните от време оно.

Събор

Празникът е един, но проблемът идва от факта, че се изчислява по различен начин. На Първия вселенски събор през 325 година в Никея е било взето решение християните да честват Великден в неделята след първото пълнолуние подир пpoлeтнoтo paвнoдeнcтвиe. Разколът между Рим и Константинопол бележи началото си от 1054 година. Двете църкви започват да изчисляват Пасха по paзлични ĸaлeндapи. Πpaвocлaвнaтa цъpĸвa oпpeдeля пpaзниĸa cпopeд Юлианския ĸaлeндap, a ĸaтoличecĸaтa - cпopeд Григорианския.

Юлий Цезар

Юлианският календар е създаден от египетския астроном Созиген по нареждане на Юлий Цезар през 46 г. пр.Хр. Според него всяка година има 365 дни и 6 часа. Това обаче е неточно, защото астрономическата година има 365 дни 5 часа 48 минути и 46 секунди. Разликата от 11 минути и 14 секунди означава неточност от 1 ден на всеки 128 години. Така през XVI век вече е имало 10 дни, които са били „изгубени“, и през 1582 г. папа Григорий XII с помощта на полския астроном Николай Коперник извършва календарна реформа, за да може да се премахне тази разлика. Която днес вече е станала 14 дни.

Съвпадения

Така католиците са започнали да празнуват Пасхата по Григорианския календар, според който Великден се пада между 22 март и 25 април. Православните църкви се придържат към Юлианския календар, според който Великден може да бъде между 4 април и 10-11 май. Но понеже всичко зависи и от фазите на Луната, празникът за римокатолицизма и източното православие понякога съвпада. Последният път това стана на 16 април 2017 г., а следващият път, когато православни и католици ще честват заедно Възкресение Христово, ще бъде на 20 април 2025 г.

Ватиканът предлага два варианта

Настроенията за постигане на общо съгласие за дата на Великден сред християнският свят стават все по-силни. Още от 1967 г. по въпроса работи православно-католическа комисия. Ватиканът лансира два варианта - Възкресение да се фиксира на 5 април, независимо кой ден от седмицата е. Защото отдавна е установено, че именно на тази дата през 33 г. е станало чудото с Възкръсналия Христос. Другият вариант е това да става на втората неделя след първия понеделник от същия месец. Източните църкви отхвърлят и двете предложения с аргумента, че противоречат не само на решенията на Първия Вселенски събор, но и на библейското предание. Засега единственото, с което двете страни са съгласни, е, че сегашното изчисляване на Пасхата не е точно. Що се отнася до протестантските църкви, те са готови да приемат общо решение на Ватикана и православието. Стига да се стигне до такова.