0

Н а 5 май православната църква тачи паметта на Света великомъченица Ирина. Имен ден празнуват Ирина, Ирена, Мирослав/а, Мира.

Светицата е живяла през I век в годините, когато 12-те апостоли са разпространявали Словото Божие. Друг любопитен факт е, че тя е бродила по земите на областта Македония, които по-късно стават част от Българската държава.

Светицата е била родена с името Пенелопа и била дъщеря на управителя на град Магедон (в Македония) Ликиний. Той желаел да я държи настрана от света и светските развлечения. За целта й построил дворец извън града и поверил възпитанието й на почтения старец Апелиан, за когото не знаел, че е християнин. Слушайки мъдрия учител, Пенелопа се изпълвала с любов към Христа.

Знамение

Скоро след това родителите й я посетили и съобщили за своето намерение да я омъжат. Пенелопа помолила да й дадат няколко дни срок за размишление. В същата нощ насън й се явил ангел и й казал: ''Ти ще послужиш за спасение на мнозина и хиляди люде чрез тебе ще се обърнат към Бога. Това, което Апелиан ти каза, е истина. Ще дойде при тебе един Божий човек – Тимотей, ще извърши над теб Светото Кръщение и ще те упъти какво да правиш. Отсега ти ще се наричаш не Пенелопа, а Ирина (мир).“ След тия думи девойката се пробудила с чувство на неизразима радост. Действително Тимотей дошъл при нея скоро и я кръстил заедно с всички, които живеели с нея. При кръщението Тимотей я нарекъл Ирина, предрекъл Й страдания за името Христово и я увещавал да не отслабва във вярата.

Бащин гняв

След известно време дяволът смутил сърцето на Ликиний и възбудил в него гняв против дъщеря му. Той поискал от нея да се поклони на езическите богове. Ирина отказала да изпълни тая повеля. Тогава разяреният Ликиний заповядал да вържат дъщеря му и да я хвърлят под краката на буйни, необяздени коне. Но животните се спуснали срещу самия Ликиний, сринали го на земята и тежко го наранили. Господ дарувал на Ирина чудотворна сила, с която тя изцерила баща си. Ликиний, изпитал на себе си Божията сила, познал заблужденията си и повярвал в Христа заедно с още 3000 души.

Чудеса

Новият управител на страната чул за Ирина и като я повикал при себе си, почнал да я убеждава да се поклони на езическите богове. Ала като видял, че увещанията се безполезни, той предал девойката на страшни мъчения. На Бога обаче било угодно да покаже Своята сила чрез слабата девойка. Тя останала невредима, а управителят, смутен от чудото, я освободил.

Гробницата й е в Ефес

Света Ирина в усърдието си към вярата обходила разни страни да проповядва словото Божие. След многогодишен апостолски труд тя пристигнала в Ефес (днес в Турция), където много езичници повярвали в единния Бог чрез нея. Около II век тя предусетила, че смъртта й наближава. Влязла в една пещера и след като се простила със своите спътници, помолила ги да затрупат с камъни входа на пещерата, която станала нейна гробница. Мястото обаче и до днес остава загадка.

Ирина е много разпространено име на територията на Македония, Гърция и Тракия. Има много красиви храмове в нейна чест във византийски стил. За църквата "Св. мчца Ирина" (Агия Ирини), построена скоро след смъртта й в тогавашен Константинопол, днес Истанбул, се смята, че е първата византийска православна църква.