0

Т айни общества и мистични ордени действат невидимо не само по света, но и в българското общество. Те имат свой кодекс, практикуват прастари ритуали, някои от които и християнски. Доста конспиративни теории пък им придават влияние, простиращо се в политиката и отвъд националните граници.

Различни мистификации има и около Ордена на тамплиерите - наследници на рицарите кръстоносци от Светите земи. През 2022 г. се навършват точно 20 години от стъпването на тази организация в България, призната и от ООН. В нея вече членуват доста родни културтрегери, учени и политици. В няколко издания ще разкажем за тайнствения Орден, култивирал кодекса на рицарската чест и християнски добродетели, позабравени в наши дни.

Храмът на Соломон

900 години след създаването си и 700 след края му Орденът на рицарите тамплиери на Йерусалим все още е енигма, обвит с тайнственост и легенди. Мистичната му история все още вълнува и историци, и обикновени хора. Може би защото е свързан с Гроба Господен и Кръстоносните походи. Или покрай вековните слухове за Светия Граал, който тамплиерите открили в храма на Соломон и той им дал тайно знание.

Всъщност орденът води началото си от 1118 г. от Йерусалим - 20 години след I кръстоносен поход, когато в града освен много християнски поклонници се подвизавали и крадци и убийци. Ги дьо Пейн и Жофроа Сент-Омер, живеещи в Храма, се заемат с охраната на поклонниците в светите земи. Наричат ги тамплиери (от temple - “храм“ на френски език). Те били военни и носели мечове. След като се връщат във Франция, дейността им става широко известна и християнските крале и барони, че и обикновени граждани започнали да им даряват средства.

Св. Бернар

Идеолог става св. Бернар от Клерво, който съставя хартата на ордена и регалиите на властта му. След като папа Хонорий II благославя ордена в 1128 г., за първи Велик магистър е назначен Ги дьо Пейн. През XII -XIII век орденът развива активна икономическа дейност и увеличава неимоверно богатството си. Папска була осигурява на влиятелните рицари автономия от местната светска и духовна власт. Така те стават подчинени директно на Св. престол. Малцина подозират, че на практика тамплиерите в онези дни създават първата международна банкова система. При нея поклонникът оставя пари в тяхната каса в Париж или в Рим, а ги получава в Йерусалим в местна валута, което за времето си е нещо изключително напредничаво и уникално. Изградената от тамплиерите финансова машина работи чудесно до падането на Йерусалим под армията на Саладин. При битката при Хатин загива гръбнакът на рицарския орден, включително великият магистър Гийом до Бо, защитавал последната крепост Акра. След като са разбити, те се спасяват по посока Кипър. В резултат Европа губи контрола върху Светите земи, а тамплиерите - ореола на супервоини. През 1293 г. е избран последният велик магистър - Жак дьо Моле. Но богатството на ордена е в наличност и към него проявяват апетити мощни сили.

Заговорът

Най-могъщият монарх в Европа - кралят на Франция Филип IV Хубави, не одобрява тази паравоенна структура, измъкваща парите на данъкоплатците. Може би хвърлил око на богатствата, той замисля наказателна операция срещу ордена. Кръстоносните походи вече не са актуални и кралят първо поставя на папския престол французин - папа Климент V, който също вероятно участва в заговора срещу тамплиерите. Папата ги обвинява във всички грехове и разпуска ордена. Тамплиерите са обявени за еретици и подложени на гонения и смърт. На 18 март 1314 г. на клада е изгорен Жак дьо Моле. Последната тайна, подклаждана от езотериците, е проклятието, което магистър Дьо Моле изрича - че неговите убийци ще го последват до края на годината. И наистина това се сбъдва - папата умира след точно 33 дни, а крал Филип - в края на годината. С кралската смърт идва и краят на династията на Капетингите, заменена от рода Валоа.

Съкровища

Мистерия е и фактът, че прочутите съкровища на Ордена на тамплиерите така и остават неоткрити до ден-днешен, което поражда безброй митове и легенди.

Постепенно в края на XIX и началото на XX век в християнските общества на Европа и Америка се възражда култът към историята на тамплерите и техния орден. Прокламират се рицарските добродетели - милосърдие, преданост, справедливост, истина, смелост, чест, мъдрост, смиреност. Особена мистичност носи ритуалът на езотерично посвещаване в средновековното рицарство, наречено аколада.

Култът към рицарството в световен мащаб се възражда в XX век и особено след двете световни войни, когато цивилизацията има нужда от нови добродетели, а обществата създават нови хуманни организации, като ООН, ЮНЕСКО и др., които официално признават Ордена на рицарите тамплиери като организация.

Хоспиталиери

За това способства и наличието на другия орден от Светите земи - орденът на хоспиталиерите, който се преобразува и съществува и до днес като Малтийския орден със седалище Малта. В Европа след 1945 започват да се появяват организации на Ордена на тамплиерите на национална основа.

След демократичните промени и в България се привнасят такива идеи и възможности. Най-новата история на меча и кръстовия плащ започва с покойния вече Асен Янев, бизнесмен, собственик на международна фирма за внос на автомобили и резервни части. Той е приет в ордена на 8 ноември 2022 г. от Джеймс Кери - о.з. контраадмирал от американските военноморски сили, Велик магистър.

През 2003 г. брат Янев (както тамплиерите се обръщат един към друг) създава командерия „Св. Йоан Кръстител“ в София под менторството на Велик приорат Сърбия и тамошния магистър Деян Миленкович. След година с указ е създаден Приорат България.

От София орденът навлиза в Русия и Украйна

От София и България орденът на рицарите тамплиери се разпространява във враждуващите в момента Русия и Украйна. Близо петилетка след като това се случва - на 13 октомври 2016 г., в София са връчени официалните лицензионни споразумения и документи на новите Велики приори на двете държави. Именно тогава Киев и Москва официално стават пълноправни членове на Ордена на Рицарите тамплиери на Йерусалим. Вероятно в момента членовете на ордена работят активно за по-скорошен мир между двата славянски народа.

Кланят се на много древен кръст

Тамплиерството има и три символа. Равнораменният червен кръст - за разлика от латинския кръст, свързан с Разпятието на Иисус Христос, символизира Твореца. Той се среща в различни култури и цивилизации - от Централна Америка до Скандинавия. Свързва се с четирите посоки на света, четирите природни сили и с цвета на кръвта.

Орденът си има и знаме, което е два вида - бойно и основно. Представляват правоъгълник с черна и бяла лента и отгоре поставен равнораменният кръст. Бойното е с по-дълги краища. Бялото е доброто, а черното е злото - вечният сблъсък в света и човека. Третият тамплиерски символ - двама на един кон, изразява бедността и смирението, тъй като рицарят е едновременно и монах и воин.