0

П ролетта е любим сезон на мнозина, но за някои е свързана и с неприятни усещания. Причината е, че точно за този период от годината са характерни алергиите. Пациентите обаче трябва да се ориентират добре за какво точно става дума, защото все още не са отминали и респираторните вируси. Затова и много често сенната хрема се бърка с вирусна. Според специалистите обикновено сърбежът е симптомът, по който пациентите могат да се ориентират и да отличат една вирусна хрема от алергия. Вирусната може да протече с температура и човек да се чувства отпаднал. Затова е добре пациентът да проведе консултация със специалист и да не се приемат излишни лекарства. Още по-малко пък антибиотик. Симптомите на алергия може да са още кихане, водниста секреция от носа или пък запушен нос. Придружени са и от оплаквания в очите - те са зачервени или сълзят. Сърбежът пък може да е не само в носа, но дори в ушите. 

За пролетта е най-характерна поленовата алергия, тъй като през този сезон започва цъфтежът на дърветата. Затова сме изложени на голяма концентрация на  ветроопрашващи полени, които са във въздуха. Най-рано цъфтят дървесните видове - главно бреза, леска, елша. По-късно са букови, върбови и най-накрая - в края май, е пикът на тревните полени. Плевелните видове пък цъфтят чак през юли и август. У нас най-многобройни са пациентите с алергия към тревните полени, затова пикът на заболяването е през май-юни.

Какво е лечението?

Когато алергията е доказана от специалист, се предприема лечение с антихистамини - на таблетки, спрейове за нос, капки за очи. При по-тежки форми се прибягва до назални кортикостероиди. Те действат върху всички симптоми.

Според специалистите в съвременния свят броят на хората с алергии се увеличава заради воденето на т.нар. западен начин на живот. Данните сочат, че 250 пъти е увеличението на честотата на алергичния ринит в сравнение с края на 19 век.

Фактори за отключването на алергии са още тютюнопушенето и замърсяването на въздуха. Трябва да имаме предвид, че когато живеем в град със замърсен въздух, фините прахови частици полепват по полените и ги правят по-алергенни. Според експертите това води до появата на абсурд, защото всъщност по селата има много повече полени, а там има много по-малко пациенти със сенна хрема. Но основното нещо, което обяснява защо всъщност алергиите са толкова много, е промяната в биоразнообразието и микробиома на човешкия организъм. Смята се, че колкото по-стерилно и чисто живее един човек, обеднява собствения си микробиом. Това има голямо значение за имунната система. 

Алергиите са най-честата хронична болест в Европа. Засягат повече от 20% от населението на континента. 150 млн. европейци страдат от хронични алергии. До 2025 година всеки втори европеец ще страда от алергии. 

Кортикостероиди - само в краен случай

Експертите съветват оралните кортикостеродии да се приемат само за кратко и в краен случай. Причината е, че те представляват хормони, които оказват и негативен ефект върху организма. Тук не става дума за назални спрейове и инхалации, които не постъпват директно в организма и нямат такива негативни ефекти. Но все пак трябва да бъдат предписани от специалист след  преглед.
Алергията се среща предимно при младите хора и децата. С годините симптомите най-често утихват. Хубавото е, че установяването на този вид алергия е лесно и можем да получим отговор в рамките на половин час чрез кожно-алергично тестване. Има много митове за това в коя възраст може да се направи такъв тест, а също и в кой сезон. Няма ограничения за провеждането на кожно алергично тестване. Едни от малкото противопоказания са, ако пациентът е в момент на изострена бронхиална астма или приема антихистаминови средства, които биха компрометирали резултатите от изследването. 
Специалисти съветват да се обърне по-голямо внимание на алергията към жилещи насекоми. Макар че не се разпознава като типична за сезонна, този тип алергия е изключително опасна за здравето, а понякога и за живота на пациентите. При ужилване на алергичен пациент може за минути да се стигне до прояви на алергичен шок и фатален изход.