0

В ълна от преференции може да доведе до пълна промяна в състава на 44-ото НС в сравнение с предварително планирания от партийните централи. На тези избори доста от гласоподавателите умишлено са отбелязали конкретен кандидат-депутат, който предпочитат да влезе в парламента, вместо поставените на първо място от формациите. Още в неделя стана ясно, че това си право са упражнили над 35% от пусналите бюлетина или над 1,2 млн. българи. Изборният кодекс дава свобода за рокади на практика от второто място в листата, тъй като първият по правило обира всички бюлетини без преференции и позицията му е бетонирана. Условието е въпросният кандидат любимец да е събрал над 7% от гласовете за цялата партийна листа.

Най-куриозният случай

до който водят предпочитанията на този вот, е с бившия председател на НС Цецка Цачева, която не успява да влезе в парламента, макар да бе на избираемата втора позиция на ГЕРБ в Плевен. Любопитното е, че в случая не става въпрос за станалия известен като феномен 15/15, при който избирателите погрешка отбелязват номера на партията и в кръгчето за преференция. Там всъщност четвъртият Владислав Николов е събрал 5403 преференции, а третият Пламен Петров 4533, с което и двамата я изпреварват. Тя самата има 3714 отбелязвания в своя полза. Така единственият шанс на Цачева да се завърне в НС е ако водачът на листата Ивайло Московски бъде назначен отново за министър в евентуален нов кабинет на Бойко Борисов, с което да освободи място за нея.

Под въпрос е и бъдещият депутатски стол за бившия министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която е на седмо място в 25 МИР София. Нейната позиция е силно разклатена заради 11/11, като

късметлията в листата

на ГЕРБ с номера на партията Христо Гаджев е събрал най-много преференции и се нарежда веднага след водача Борисов. В най-голямата партия обаче има нагласа избраните погрешка депутати по схемата 11/11 да се откажат от мястото си, както беше и на предишния вот, научи „Монитор“. Такъв е случаят в още шест района.

Съвсем целенасочено обаче листата на ГЕРБ в Благоевград е тотално пренаредена. Там последният Стефан Апостолов – футболен съдия, успява да се изкачи от 22-ото до 3-ото място с над 6600 преференции и столът в НС му е в кърпа вързан.

Очаквано

абсолютният шампион

по преференции в ГЕРБ е лидерът Бойко Борисов, който в 25 МИР София е събрал 10 600 отбелязвания, въпреки че е водач. Най-известният музикант в листите на ГЕРБ Калин Вельов обаче не е успял да събере достатъчно преференции, за да влезе в НС.

Преференциите разместиха и доста от листите на БСП. Рокади има в 12 изборни райони, сред които Бургас, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Плевен, Пловдив и два от районите в столицата. По-голяма част от разместванията обаче тук се дължат на феномена 10/10, което засяга 8 от листите. Така напълно неизвестни социалисти изместват доказани парламентаристи. В Стара Загора например вторият и третият - Георги Гьоков и Спас Панчев, са изпреварени от 10-ия кандидат за депутат. Двамата обаче все пак ще влязат в 44-то НС, тъй като червените ще вкарат 4-ма народни представители от града на липите. Същото се случва и в 25-и МИР в столицата. Там след лидера Корнелия Нинова се нарежда Николай Цонков, който успява да пререди параолимпиеца Михаил Христов, както и Антон Кутев. В Бургас пък десетият Димитър Стоянов успява да изтласка с едно място назад областния шеф на червените Николай Тишев, който взема едва 1000 преференции. Деветият в Сливен Кольо Милев, който е бивш кмет на града, се нарежда на второ място, което му се осигурява благодарение на 2721 преференции.

Феноменът 6/6 размества и единствената възможна за това листа на ВОЛЯ - във Варна, откъдето влизат двама депутати. Шестият в списъците Симеон Найденов е получил 2191 гласа, с които измества втория Антон Дончев, които има 211.