0

В предишния брой на приложение „Златна възраст“ научихте какво е бъг, бот, даунлоуд, курсор, кльомба и други сложни компютърни термини, които ви звучаха като китайски. Сега ще разберете защо не трябва да се хващате за сърцето, когато чуете за малуер – това не е смъртоносна болест. Всъщност може и да е. Зависи от гледната точка. Вместо да размишляваме над това, нека да продължим с втората част от речника на компютърните термини, с които новото поколение вече борави от люлката. И отново - правим го с уговорката компютърните специалисти да не ни се смеят много, все пак и ние се опитваме да влезем в час, а те са на светлинни години от нас.

Л

Линк – препратка, която може да бъде външна или вътрешна. Външните линкове насочват ползвателя от един на друг сайт, а вътрешните – към материал на същата страница.

Логин – (англ. Login) - името (идентификатор) на потребителски акаунт в компютърна система, както и процедурата за влизане (идентификация и след това удостоверяване).

Локална мрежа - (LAN) доставя мрежови възможности на група компютри в непосредствена близост един до друг, например в офис сграда, училище или вкъщи. Мрежите обикновено се изграждат, за да позволят споделянето на ресурси и услуги като файлове, принтери, игри, приложения, електронна поща или достъп до интернет.

М

Малуер - злонамерени програми при персоналните компютри (на английски: malware), които могат да бъдат най-различни, но най-разпространените са три вида – троянски коне, червеи и вируси.

Меню – вид интерфейс, допускаш избор от действия в няколко пункта.

Модератор - (лат. moderator – оглавяващ група) – човек, осъществяващ контрол върху спазването на правилата на поведение в даден уебресурс (социална мрежа, форум и др.).

Мейл (е-mail) – адрес на електронна поща.

Мрежа - компютърната мрежа (за по-кратко – мрежа) е съвкупност от хардуерни компоненти и компютри, свързани помежду си чрез преносна среда, която позволява обмен на информация помежду им. Най-разпространените връзки са кабелната (коаксиален, усукана двойка или оптичен кабел) и безжичната (радиовълнова, сателитно предаване, лазерна или инфрачервена технология). Възможна е връзка чрез допълнително устройство – рутер (маршрутизатор). Най-известната мрежа е интернет.

Н

Ник (nick) – прозвище, псевдоним. Като правило псевдонимите на ползвателите се използват при общуването в различни общности в мрежата (чатове, форуми). Ползвателят сам избира как да се представя при регистрацията в съответния сайт или форум.

О

Онлайн (англ. on line – на линия) – понятие за присъствие в мрежата в реално време, "вързан в мрежата", "вързан съм", „на линия съм”. Обратното на офлайн.

Оперативна памет – вид компютърна памет, която съдържа инструкциите за централния процесор и различни данни, използвани при неговата работа.

Офлайн – извън линия, неактивен.

Офтопик – (оff topic) е текстово съобщение, което не съответства по смисъла на темата нито на целия сайт, нито на конкретен раздел.

П

Парола – тайна дума или набор от букви и цифри, който позволява на ползвателя да влиза в своите акаунти на различни ресурси.

Периферия - периферни устройства (разделяни понякога на запаметяващи и входно-изходни устройства), е общ израз за всички спомагателни устройства, които увеличават функционалността на компютрите, като улесняват и разширяват връзката им с околния свят. Чрез тях се въвеждат и извеждат команди, информация и резултатите от изпълнението на зададените програми.

Пиксел – (Pixel) е единица за измерване на екрана на всеки модерен монитор, независимо дали е компютър, лаптоп, мобилен телефон, навигатор и т.н. Изображението се изгражда от множество пиксели, подредени в правоъгълна решетка с определена разделителна способност. Поради малкия размер на отделния пиксел човешкото око не вижда „точки“, а възприема цялото изображение.

Ползвател – виж юзър

Пост – или постинг. Това е съобщение във форум, блог, страница в социална мрежа.

Порт – конектор, където са свързани компютърни устройства (мишка, клавиатура, монитор, принтер).

Портал – сайт с голямо количество информация – ресурси и услуги по различни теми.

Препратка – позволява преминаването от един сайт на друг или от една на друга публикация в самия сайт.

Принтер – компютърно периферно устройство, което в повечето случаи служи за печат на хартия на документи, които могат да включват текст и изображения. Повечето принтери се използват като периферни устройства, прикачени с кабел само към един персонален компютър. Има и мрежови принтери, които работят с вграден мрежов интерфейс, като обслужват едновременно много потребители. Много съвременни принтери могат директно от цифровия носител (мултимедийна флаш карта, USB флаш, скенер, цифров фотоапарат или камера), без връзка с компютър, да възпроизвеждат електронни документи. Принтер, комбиниран в едно устройство със скенер, факс и копир, се нарича мултифункционално устройство.

Провайдър – или интернет провайдър – доставчик на достъп в интернет на физически лица и фирми.

Прокси сървър - междинно звено между вашия компютър и интернет, служи като филтър.

Р

Рам - (Random Access Memory) или памет с произволен достъп. Нарича се “с произволен достъп” поради факта, че до всяко място от паметта може да се осъществи достъп толкова бързо, колкото и до произволно друго място. Паметта играе ролята на буфер между централния процесор и останалия хардуер в системата. Съкращението RAM често се използва като синоним на оперативна памет, въпреки че памет с произволен достъп се използва и за много други цели.

Ресурс – съвкупност от уебстраници, които имат сходен дизайн и са обединени по смисъл.

Регистрация - процесът на създаване на потребителски акаунт в уебресурс. Рутер – наричан още и маршрутизатор (на английски: router, route – маршрут, курс, път). Това е самостоятелно мрежово устройство, част от компютърните мрежи, което служи за управление на разпределянето на пакетите между различни мрежи или различни сегменти от дадена мрежа.