0

О тпадналост, екземи, остатъчна кашлица, а нерядко и отключване на редица заболявания, най-често хипертония, са естествена последица след прекаран грип или друго остро вируясно заболяване през зимата. Причината е, че в този сезон организмът отслабва от значително по-слабата консумация на плодове и зеленчуци. А тези, които консумираме, нямат особена хранителна стойност, тъй като са отглеждани в изкуствена среда и наторявани с химикали. Затова бабешкият съвет: „Яжте магданоз за силен имунитет“ днес не важи. Това обаче съвсем не означава, че няма начин да се подсили организма и направи по-устойчив към заболяванията.

Основната формула е: Хранете се разнообразно, но балансирано.

Зимата не е сезон за строги диети. С тях можете да ударите още по-лошо имунитета след заболяване. Освен това, те ви правят и по-лесно податливи на инфекцчиозни заболявания.

Научни изследвания сочат, че дори само едно полезно вещество да липсва в достатъчна степен от организма, той става по-уязвим към всякакви болести.

Ако имате възможности, уеличете консумацията на свежи плодове и зеленчуци.

Антиоксидантите, особено, витамините А, С и Е защитават организма от свободните радикали – потенциално вредни вещества, които се намират в организма и могат да увредят здравите клетки. Доказано е, че приемът на повече плодове и зеленчуци, увеличава зарежда организма с антиоксиданти, които разрушават свободните радикали, преди те да са ударили организма.

Месото, като отличен източник на белтъчини е необходим продукт във всекидневното зимно меню. То обаче трябва да се избира внимателно. Препоръчва се пилешко, заешко и телешко. Свинското е добре да бъде с повече мазнина, тъй като чрез нея в организма се разтварят мастноразтворимите витамини. не забравяйте поне веднъж седмично да хапвате риба заради наличието на фосфор в нея.

Консумацията на храни, богати на цинк горещо се препоръчва. Той е във високи количества не само в месото, но и в рибата и рибните продукти, кашкавалът, зърнените храни, орехште и яйцата.

С тези средства дисциплинираният възрастен може да направи устойчив организма си към инфекциозните заболявания. Децата обаче трудно могат да бъдат склонени към полезен продукт, ако не искат да го изядат.

Отлично и бързо средство за възстановяването им, което се приеха от тях с охота е цитронадата от различни цитрусови плодове, подвсладена с мед. Ако малчуганът обича натурално изцеден сок, още по-добре.

Медът и пчелните продукти (клей, пчелно млечице, восък) е с високи стойности на полезни за организма вещества. Те съдържат много витамини, ферменти, плодови киселини - ябълчна, винена, лимонена и млечна. Медът е богат на сяра, йод, калий, калций, желязо, магнезий, фосфор и натрий. От всички 24 необходими за здравето на човека елемента той притежава 22. Същевременно, той е универсално средство за повишаване тонуса и укрепва организма. Доказано е бактерицидното му действие спира развитието на бактериите, има и противовирусният му ефект.