0

Пациентите с кардиологични проблеми в отдалечени селища из страната, до които в близост няма болница с отделение по сърдечносъдови заболявания, ще бъдат проследявани дистанционно. За целта ще им се поставят холтери и осигури възможност за рехабилитация от разстояние, като резултатите ще се отчитат дистанционно. Това ще става чрез специално създадена електронна платформа. Тези възможности от областта на телемедицината обсъдиха медици и пациенти по времето на форум, озаглавен „Научно кафене“, който е дейност по проекта Спаркс и се финансира от ЕК по програма Хоризонт 2020. Прилагането и нейните предимства поясни проф. Асен Гудев – началник на Клиниката по кардиология в Университетската болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“.
Чрез иновацията ще бъдат проследявани и виталните показатели на пациентите като ЕКГ, кръвното налягане, теглото, както ще се управлява и велоeргометър от разстояние. Така със съвременните технологии за пренос на данни ще се осъществява пълноценната им рехабилитация вкъщи.
Особено важно е телемедицинското наблюдение по време на възстановяване на пациенти в отдалечени райони с нищожно покритие на лекарска помощ, подчертаха кардиолози от ИСУЛ.


Кардиологичната телерехабилитация позволява на екип от медицински специалисти, които се намират в специално оборудван контролен център не само да проследяват от разстояние показатели на пациентите, но и да им назначават съответни тренировъчни режими, да следят промяната в жизненото им състояние и да бъдат в постоянен контакт с тях. Освен това иновацията позволява и да бъде коригирано количеството на медикаментите при необходимост. 
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Европейската комисия по програма „Хоризонт 2020“, проект СПАРКС – GRANT AGREEMENT 665825.