0

Лятото чука на вратата и традиционно по това време на годината мислим за отслабване. Често през зимните месеци сме натрупали някое друго излишно килце, което не ни пасва на летните дрехи. Въпреки това обаче, при отслабването трябва да търсим баланса, така че хем да изглеждаме добре, хем да не навредим на здравето си.

Здравословното отслабване е около 2-2,5 кг на месец, според интерниста д-р Милка Жижанова–Милушева. От излишните килограми можем да се отървем с намален прием на храна и повече движение. Отслабването обаче е дълъг маратон, затова режимът трябва да се спазва строго, за да се получат желаните резултати и да не се върне йо-йо ефектът. При драстичните режими, можем да олекнем бързо и да изглеждаме добре – около 15-20 дни до месец. Но позволим ли си леко да разширим диетата, клетките, които дълго време са били гладни, започват да трупат запаси. Причината е, че те имат памет и се подготвят за евентуално следващо гладуване, затова като хапнем малко повечко, те започват да складират.

Хранителният режим

който ще доведе до отслабване, може да е различен в зависимост от човека, неговите килограми, странични заболявания и т.н. Подходът често е индивидуален, но въпреки това има някои основни правила, които могат да помогнат в битката с килограмите.

Ако имате здрав стомах, започвайте деня с ябълка или портокал на гладно. Препоръчително е обаче да не ползвате сокоизстисквачката, а да консумирате плодовете цели. Ако обаче имате гастрит или колит, изяжте няколко залъка хляб или бисквита преди дозата витамини.

Преди обяд може да си позволите омлет с масло. Мазнините в тези храни се разграждат в първите 4 часа след като сте ги приели, а през това време на деня обикновено сме активни – работим, пътуваме или се движим, обясни д-р Жижанова–Милушева.

На обяд е препоръчително да включваме салатите в менюто си. Независимо от сезона, те може да са подправени с капки зехтин, лимон и много подправки като магданоз, джоджен, босилек, лук, чесън. По-възможност е добре да избягваме солта.

Риба, подправена, с гарнитура, е

най-добрият вариант за вечеря

Ако заложим на салатата обаче, тя не трябва да е в големи количества – около 250-300 грама. Причината е, че вечер целуозата товари стомаха и дебелото черво и те работят на големи обороти, вместо да си почиват. Вегетарианската пица също е добър вариант за вечеря, стига през деня да не сме прекалявали с въглехидратите. Става дума обаче за пица с тънко тесто, изготвена от качествени брашна – пълнозърнесто, черно, лимец. Хлябът също трябва да е пълнозърнест, като дневната доза да не надвишава – 150-200 грама. Вечерята трябва да е най-оскъдното хранене и тогава да поемаме 20% от дневното си меню. То трябва да е разделено на принципа – 40% сутрин, 40% около обяд и 20% на вечеря.

Консултацията с личен лекар или специалист може да бъде от полза преди старта на диетата. Ограничителните режими обаче не са подходящи за бременни и родилки. Не започвайте никакви диети до 6 месеца след раждането, съветва д-р Жижанова-Милушева. Те се на подходящи и за хора, които страдат от язвена болест, колит, диабет, анемия, туберкулоза или пациенти със злокачествени образувания.

 

Поне 30 минути физическа активност

Най-малко 30 минути трябва да е физическата активност през деня. Можем да си създадем навика да слизаме спирка преди тази до офиса, да забравим за асансьора и да предпочитаме стълбите. Танците, плуването и фитнесът също са добър избор.

Д-р Жижанова-Милушева препоръчва още поне 30 минути след храна да не лягаме. Добре подредената маса с красива покривка и свещи, както и бавното дъвчене също са помощници в отслабването. Така поемаме по-малко храна за по-дълго време.

 

Дългата баня отваря апетит

Душът да не е по-дълъг от 10-20 минути, съветва още д-р Жижанова-Милушева. Освен това водата не бива да е нито много гореща, нито твърде хладна. „След дълга баня човек е изморен и изтощен и след половин час почивка си върло гладен. Ако трябва поставяйте часовника пред вратата на банята“, съветва още лекарката.

Тя препоръчва още при силен глад през деня да пием вода и да ядем морков или плод, но да не посягаме към дъвките, защото с тях се отделя много слюнка. Тя отива в стомаха и започва да дразни слюнчестите жлези. Билков или плодов чай с мед също е добър вариант при чувство за глад.

 

До 20 грама шоколад на ден

Диетите изключват шоколада от менюто, но той си остава едно от любимите лакомства. Затова не е нужно да изпадаме в крайности и да го зачеркваме по време на режим. 20 грама черен шоколад при балансирано меню и достатъчно движение е допустимата доза за ден, според д-р Жижанова-Милушева. Разбира се, не е необходимо да я спазваме всекидневно. Но ако сме решили да хапнем шоколад в конкретен ден, нека не е повече от 20 грама. На следващия обаче може да не консумираме любимото лакомство. Шоколадът има и своите качества. Той съдържа магнезий, който е мощен анти стрес фактор. Освен това стимулира и отделянето на серотонин – хормонът на веселието.