0
Ка ат ли се температурите над 30 градуса, алкалното равновесие и солевият баланс на организма се нарушават. Причината е, че се потим обилно, а с потенето тялото  се чисти от отровите. Така потните жлези се притичат на помощ и помагат на бъбреците, но бързо изчерпват и резервите ни от ценни минерали.
 През  2500-те потни жлези организмът изхвърля 30 на сто от складираните в тялото отрови. Когато навън е около 20 градуса, за 24 ч. те отделят 500-600 мл пот. А щом градусите се качат над 30, както се случва през последните дни, и се налага да се движим и да работим интензивно, това количество стига до 2 литра на час.
Тялото
губи течности и така се охлажда
Потенето действа като естествен “климатик”, който понижава вътрешната ни температура и помага на организма да се справи със жегата. Заедно с отделената пот обаче организмът губи ценни соли и микроелементи като натрий, калий, цинк, калций, магнезий и манган. Цялата Менделеева таблица излиза с потта през порите ни. Това убива тонуса. Чувстваме се уморени и без желание за работа. Спи ни се, а не можем да спим. Загубата на натрий може да наваксаме, като добавим малко сол – например със щипка сол в айряна или таратора. Калият се съдържа в много плодове. Най-богати на ценния микроелемент са кайсиите. Магнезият е в дефицит, трудно го наваксваме и е разумно да се приема на таблетки.  
Обилното потене се отразява и на нервите. Ставаме нервни и раздразнителни, пулсът се учестява, а сърдечносъдовата система изнемогва. Обемът на кръвта, както и на всички течности в тялото, намалява. Това създава здравословни проблеми в няколко посоки. До мозъка не стига достатъчно  кръв, съзнанието се замъглява. Мозъкът е зависим от кръвообращението. Когато слънцето ни напече, вътрешният климатик прегрява. Повишаването на температурата нарушава терморегулацията. Засягат се фините механизми, свързани с работата на мозъка. Това води до
депресивни или еуфорични кризи
Състоянието на болни с психози и неврологични заболявания се влошава, алармират психиатри.
Високите температури увеличават риска от „събуждане” на сърдечно-съдовите заболявания. Ритъмните нарушения зачестяват. Стойностите на кръвното налягане се понижават заради загубата на течности в организма и разширяването на кръвоносните съдове.
Хората, които имат байпас, не трябва да приемат големи количества студени напитки и е нужно да се хранят често и по малко, за да не се подува стомахът, съветват кардиолози.
Първата задача, за да върнем силите на организма, е като се оводним. Обилното поемане на вода до 2,5 литра на ден обаче не е достатъчно. Трябва да възстановим алкалната среда,  защото обилното потене заедно с водносолевото
нарушава и алкално-киселинното равновесие
Организмът обикновено има сили и сам се справя с това, намирайки баланс. Добре е да му помогнем първо като пием повече вода и течности след това и с подбор на храни.
Когато навън е жега, човек има нужда от повече вода. Трябва да я получава обаче редовно и на порции, за да се усвои пълноценно. А не да се нагълтаме наведнъж или да чакаме да ожаднеем. Добре е, когато температурата навън е над 30 градуса, да пием по няколко глътки на всеки 20 минути, за да се разхладим.
Подборът на храни може да спаси тялото от подкиселяване. Най-лесно това става с растителната храна, която алкализира средата. Друга храна помощник е пчелният мед.  Пресните зеленчуци и плодове по естествен начин възстановяват  водно-електролитния баланс. Ползата от вегетарианската храна е двойна. Белтъчните храни и най-вече
месото не само подкиселяват организма,
но и допълнително загряват. По законите на химията при разграждане и така наречено разцепване на неговите молекули, което се случва по време на преработката, се отделя повече енергия. Доказано е, че най-много топлина се отделя при разграждане на белтъчните храни – затова, когато е топло, лекарите съветват се яде по-малко месо.  
Има храни и подправки, които охлаждат. Това обаче не са ледените и студени течности. Те създават лъжливо чувство за вътрешна прохлада, когато ги глътнем на екс. И ако сме потни, най-много да ни докарат ангина или загуба на гласа. В жегата намалете кафето, силния чай и газираните напитки. Кофеинът ускорява ритъма на сърцето и може да е причина за по-обилно потене. Същия ефект имат и алкохолът и бирата.
Разхлаждащ и алкализиращ ефект имат водата, айрянът, тараторът, киселото мляко с магданоз, прясно изцедените сокове, студените супи от домати.
На пазара се продават спортни напитки именно за
възстановяване на електролитния баланс,
но те съдържат и много скрита захар, излишни калории, оцветители, консерванти и др.
Вместо химия има природосъобразно решение - хидратиращ коктейл от минерални соли, който помага за регулирането и поддържането на нивата на електролитите. Това е комбинацията от Шуслерови соли №5 калиев фосфат, 7 магнезиев фосфат и 8 натриев хлорид. Можете сутрин да разтворите по 3 таблетки от всяка сол в малка бутилка вода и да изпиете течността на малки глътки в следващите часове на деня. В допълнение към хидратиращия ефект на коктейла калиевият фосфат ще ви помогне да се чувствате бодри и в  добро настроение през целия ден, а
магнезият ще предотврати главоболието в жегите
– сол №7 отпуска свитите кръвоносни съдове и стопява напрежението и стреса.
За още по-добър ефект комбинирайтеШуслеровите соли с храни, богати на калий, магнезий и натрий: авокадо, кайсии, пъпеш, банани и ядки. Солите ще помогнат за правилното усвояване и разпределяне на електролитите в тялото.
Внимавайте единствено с количествата на прясно изцедените плодови сокове. Не се препоръчва повече от от един фреш дневно, тъй като съдържа голямо количество фруктоза, която се абсорбира директно от организма поради липсата на фибрите от плода.
Друга препоръка за храненето в горещините е свързана с подправките. Ако нямате проблеми със стомаха,  експериментирайте с
пикантни и люти добавки
 – черен, бял пипер, куркурма, щафран, индийско орехче, чили и, разбира, се люти чушлета.  
Известно е, че лютото разхлажда, затова кухнята на южните народи е доста пикантна. Капсацинът в чушките въздейства на нервните рецептори, които отговарят за възприемане на лютото, но също така създава чувство за охлаждане, като регулира вътрешната температура и помага за преработката и по-бързото усвояване на храната.