0

Д есетки обяви с пощенски картички и марки от Съединението на България заляха един от най-известните международни сайтове за онлайн търговия – Ибей, показа проверка на „Телеграф“.

Картички, изпращани от и до Източна Румелия през 1885 г., се продават на цени от около 60 долара. Ако са надписани и съдържат история обаче, е възможно да стигнат до над 200 долара парчето. Такъв пример има с „Отворено писмо“, изпратено на 19 септември 1885 г. от Пловдив. В него пише „Г-н Георги изпрати дома 4 чифта чепици, от които да има по няколко вида за децата и един за жената. Отговори за изпращането“. Картичката е придружена с автентична марка за 5 стотинки и се продава за $199.

История

Други две картички от 21 и 25 септември се продават на същата цена. Едната е изпратена от Пловдив до Котел и е адресирана до търговеца А. Стоянов от негов другар Петков, който разказва, че е тръгнал с войската за Сливница. Втората е изпратена от Пловдив до Пловдив и е адресирано до А. Карапетров.

Два месеца след Съединението е изпратена и картичка от София, България, до Лондон, Англия. Тя е с пощенско клеймо на 10 ноември 1885 г. В добро състояние и съдържа „пощенска история“. Картичката е написана на английски и е адресирана от мистър „Пембертън, Уилсън“, а цената й е $85. До около 200 долара стигат и автентичните пощенски марки от годината на Съединението.

Оферти

Редица са и офертите, свързани с Александър I Батенберг. Сред тях има много негови портрети и рисунки. Повечето от тях са разпечатки от „Лондонски новини“. Античните гравирани печати на The Illustrated London News не са скъпи, но са впечатляващи. Причината е, че това е първият изцяло илюстриран седмичен вестник в света, който показва реалистични картини на войни, бедствия, церемонии и т.н. В една от обявите пише „Стар оригинален античен викториански печат на Революцията в Източна Румелия“. Рисунката, която се продава, е от изданието на „Лондонски новини“ на 26 септември 1885 г. и представя принц Александър в цял ръст. Друга рисунка пък го показва в битката при Сливница. Старите илюстрации вървят около 20 долара. В описанието е посочено, че те са „оригинални антични, а не модерни копия“.

Интересно

Сред по-интересните обяви е и писмо, придружено от страница с автографа на Батенберг. То се продава за $165. Всъщност въпросната бележка е написана до княза от негов преподавател в Лондонския университет Кингс Колидж, известен като Кралския колеж. То обаче е придружено от откъсната страница, вероятно от упражнение, която е подписана от Александър I.

Редки книги, монети, ордени и медали са друга част от офертите, свързани с Батенберг в нета. Сред тях е и „Изключително рядка значка на Българския червен кръст с колекционерска и музейна стойност. Изработена от масивен бронз с красива позлата и емайл. Тя е ранна княжеска емисия от периода 1880-1885 г. и управлението на княз Александър I Батенберг. Значката е в отлично състояние“, се посочва в описанието. Цената й е 435 долара.