0

У чители в Германия взимат до 7 пъти по-високи заплати от колегите им у нас. Възнагражденията за преподавател в българско начално училище е 872 евро, което е около 1700 лева. За сравнение в Германия заплатите стигат до 5519 евро, което е близо 7 пъти повече. Това става ясно от данни на международна платформа paylab.com за изследване на заплатите, където информацията е според професията и държавата.

За сравнението са взети пет професии и размера на заплащането в България и други 5 европейски държави. Освен учител са проучени данните за полицаи, лекари, сервитьори и шофьори на такси. От анализите става ясно, че заплатите на българските учители са най-близки до тези в Гърция, където получават 2228 евро месечно. Испания влиза в топ три с месечна сума от 2787 евро. Най-високи са възнагражденията в Германия и Франция.

Професии

Според изследването не само учителите у нас са с най-ниски заплати. Полицаите в България взимат около 871 евро месечно. Германия отново е страната, която предлага най-високо заплащане в размер на 4684 евро. Най-ниската заплата за пазител на обществения ред в западната страна е 2412 евро.

Сред важните за обществото професии, без които не можем, са лекарите. Там ситуацията също не е в полза на българските доктори. Данните сочат, че у нас заплатата стига 1859 евро. В Германия пък получават от 3388 до 7824 евро. Спрямо останалите държави, използвани за сравнението, става ясно, че само лечителите у нас са с доход под 2000 евро. В съседна Гърция възнагражденията за хората, упражняващи тази професия, стигат 3655 евро, а в Испания е 4599 евро. Лекарите във Франция пък се подписват под месечно възнаграждение от 6168 евро, а в Италия – 5755 евро.

Възнаграждения

У нас с месечен доход от заплата под 1000 евро преживяват сервитьори и таксиметрови шофьори, показват данните от платформата. Голяма част от заетите в превоза на пътници не получават заплата, а разчитат на повече курсове. Изследването показва, че шофьорът на такси у нас месечно връзва около 972 евро, а в Германия би изкарал четири пъти повече, или 3984 евро. Дори в съседна Гърция шофьорите взимат по-добри пари от около 1962 евро.

Шофьори на таксита взимат по 4000 евро, но ако работят в Германия.

 Шофьори на таксита взимат по 4000 евро, но ако работят в Германия.
Крум Стоев

Сервитьорите в заведенията в България пък получават 870 евро. Това е двойно по-малко от заплатата в съседна Гърция, където дават 1700 евро на обслужващия персонал. Във Франция и Германия обаче може да изкарват над 3000 евро, или с 50% повече от лекарите у нас. От 2100 до 2500 евро плащат за сервиз в заведенията в Италия и Испания.

Ниските заплати в туризма карат много младежи да практикуват в чужбина.

 Ниските заплати в туризма карат много младежи да практикуват в чужбина.
iStock

Младежи с език се разписват срещу 2 бона

Кол центрове усилено набират за работа младежи без опит, но с чужд език, като предлагат двойно по-високи заплати спрямо тези в туризма. В аутсорсинг сектора средните възнаграждения са между 1500 и 2200 лева за неспециалисти, които нямат никакъв опит. За сравнение в туризма търсят младежи за сервитьори, рецепционисти и други длъжности, като единството изискване е владеене на чужд език, но заплащането е наполовина или средно 1000 лева. Само около 20 на сто от завършващите туризъм младежи остават в този бранш. Останалите 80% се насочват именно към кол центрове или предпочитат да практикуват наученото в чужбина, тъй като там за няколко месеца работа могат и да заделят нещо, коментира Християн Петков, оперативен мениджър в „Джоб тайгър“, пред „Телеграф“. В аутсорсинг индустрията пък възнагражденията могат да минат 3000 лева. Причината е, че те зависят особено от езика, който владее кандидатът. За по-редките езици сумата скача с 600-800 лева. Например, ако кандидатствате за работа с английски, заплатата е 2000 лева, но ако владеете и норвежки например, сумата скача на 2600 лева. Допълнително към тях има и заплащане за нощни смени, които се плащат допълнително около 100 лева. Така за месец работещите в този сектор могат да се похвалят с доход около и над 3000 лева.