0

С лед влизане в сила на новия Закон за БНБ, приет във връзка с бъдещото присъединяване на България към еврозоната, основният капитал на Българската народна банка ще възлиза на 1 милиард евро. Това съобщиха от Централната банка, разяснявайки основни въпроси по повод бъдещото членство в единния валутен съюз.

Според стария Закон за БНБ основният капитал на институцията е 20 милиона лева. За да се достигне новият размер, УС на БНБ ще заделя от годишното превишение на приходите над разходите на банката средства в специален фонд за увеличение на основния капитал.

Новият Закон за БНБ урежда статута на еврото като парична единица на България.

Решение

Присъединяването към еврозоната става с решение на Съвета на Европейския съюз след консултация с Европейския парламент и след обсъждане в Европейския съвет и по предложение на Европейската комисия. Датата, от която България приема единната валута, ще е посочена в това решение.

Българската народна банка може да емитира разменни евромонети, възпоменателни и колекционерски евромонети от благородни метали и мед. Всяка държава, която използва еврото като своя официална валута, има право да емитира две възпоменателни монети на година. Тези монети притежават същите елементи, качества и обща страна като нормалните монети от €2. Те се отличават по възпоменателния мотив, изобразен на националната страна. За възпоменателни монети може да се използва само купюрата от €2.

Възпоменателните монети от €2 са законно платежно средство в цялата еврозона. Колекционерските евромонети, емитирани от БНБ, пък ще са законно платежно средство само на територията на България.

Промяна

Присъединяването на България към евросистемата ще доведе до фундаментална промяна в модела на паричната политика в България, посочват още от Централната банка. За разлика от силно ограничените възможности на паричната политика в рамките на режима на паричния съвет, след влизането в сила на новия Закон за БНБ централната банка ще може да осъществява чрез евросистемата целия набор от инструменти на паричната политика, предвидени в Устава на Европейската система на централните банки и Европейската централна банка.