0

П овечето енергодружества скриха зад хиксове поисканите цени и поскъпване на електроенергията и мрежовите услуги от 1 юли 2023 г., видя „Телеграф“. Според Закона за енергетиката чл. 15, ал .2 Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) трябва да публикува на интернет страницата си предложенията на енергийните предприятия за утвърждаване на цени заедно с всички изходни данни. Заявленията за цени на дружествата са от вчера в сайта на регулатора, но в повечето от тях не само всички данни, но и поисканите нови цени са заменени с хиксове.

Заявки

Общественият доставчик НЕК (Национална електрическа компания), която има задължение да осигури електрическата енергия за регулирания пазар за битовите потребители, предлага цената на тока, който ще продава на крайните снабдители вместо по 81,90 лева за мвтч, колкото е в момента, да стане 83,93 лева/мвтч. Това е увеличение с 2,48%. Цената обаче е сметната при цена на централите, от които закупува тока за регулирания пазар за сегашния регулаторен период, който е от 1 юли 2022 г. до 30 юни 2023 г.

Нагоре

Сметките на НЕК могат да бъдат объркани още от първия и най-голям доставчик на електроенергия за регулирания пазар, от който електрическата компания ще купи 5,200 млн. мвтч електроенергия от АЕЦ „Козлодуй“. Атомната централа в своето заявление до КЕВР е поискала увеличение на тока с 14,45% до 69,77 лева/мвтч. Сега НЕК купува атомния ток по 60,96 лева/мвтч и е заложила в своето предложение тази цена. Поскъпването на тока на обществения доставчик за регулирания пазар може да е по-голямо. Първо, защото се очаква по-голямо потребление от заявеното със 190 520 мвтч, съобщава електрическата компания на база на предишния регулаторен период, когато битовите потребители купили много повече ток, отколкото прогнозирали КЕВР и електродружествата. В заявленията за цени така наречените американски тецове ТЕЦ Ей И Ес Марица-изток 1 и ТЕЦ Контур Глобул Марица-изток 3 също са отбелязали с хиксове заявените цени от 1 юли т.г. Към цената на тока от обществения доставчик ще се прибавят и цените за мрежовите услуги на ЕСО (Електросистемния оператор) за преноса и достъпа през преносната електрическа мрежа, както и заявените цени за достъп и пренос през разпределителните мрежи на Електроразпределение Запад, Електроразпределение Юг и Електроразпределение Север. Те не са отбелязали какво поскъпване ще поискат.

Промяна

Очаква се потреблението на електроенергия в близко бъдеще да нарасне значително. Затова трябва да се гарантира сигурността на мрежите, коментираха от ЕРМ Запад за „Телеграф“. За целта е необходима дигитализация на мрежите, както и да се осигури тяхната киберсигурност, обясниха от дружеството. ЕРМ Запад купува смарт електромери, което е стъпка напред към дигитализацията. Но инвестициите трябва да се увеличат още.