0

Л ипсата на цялостна стратегия за електроенергийния сектор е проблем за потребители и инвеститори. Ситуацията е изключително сложна, заяви председателят на УС на Института за енергиен мениджмънт Славчо Нейков на кръгла маса за прехода към свободен пазар.

Либерализация

Либерализацията на пазара на електроенергия без ясна визия как ще се случи може да доведе до тотален административен хаос. За това предупреди експертът от Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков в коментара си за промените в Закона за енергетиката. Ще трябва да се променят и други закони, променят се спешно в ход наредби. Не е ясно какво ще стане с цените на тока за домакинствата. Нито как ще работи борсата. А по този начин се засяга една трета от пазара.

4,7 милиона домакинства формират една трета от потреблението на електроенергия в страната. Тези домакинства трябва да сключат договори за доставка на електроенергия с крайните снабдители (електроразпределителните дружества) или търговец. Министерството на енергетиката е в много тежка ситуация - темата за либерализацията e от 2015 г. Тя не е подготвена добре с нормативни документи, дефиниции и средства за подпомагане на енергийно бедните. „Сега трябва да бързаме, за да отпушим средствата по Плана за възстановяване и устойчивост“, коментират експертите.

Ефектът

„Пръчката е тук, морковът липсва“, определи Стайков бързането с либерализацията. Промените в закона според него са неясни за гражданите. Рисковете са максимални. Първият проблем е с платежоспособността на домакинствата, вторият с крайните снабдители – доставчици, които ще купуват тока по свободни цени и ще го продават по регулирани. Не е ясно това как ще става. Експертите са категорични, че трябва да се намери решение преди приемане на енергийния закон. При провал вината ще падне върху ЕРП-тата, крайни снабдители.

Мрежата

Мрежата се превръща във фокус на Европа. ЕС осъзна, че без нейната модернизация зелената сделка, климатичният преход са невъзможни. Но решенията в българския закон за ВЕИ са сбъркани. В промените на закона за ВЕИ санкциите за неприсъединяване на ВЕИ от мрежовите оператори са увеличени 20 пъти от 50 000 до 1 милион лева, съобщи Славчо Нейков и коментира, че те са по-високи, отколкото тези за замърсяване на околната среда.

А в Англия за присъединяване на нови мощности към електрическата мрежа инвеститорът трябва да чака до 2043 г. Подготвя се европейски екшън план, група от спешни мерки за мрежата, стана още ясно на форума.