0

С метката за топла вода на абонатите на „Топлофикация София“ за юли ще бъде най-малко с 22% по-висока, при същото ползване както през юни. Причината е, че от 1 юли цената на топлинната енергия скочи с 39,9%, а ДДС-то за нея падна от 20 на 9 процента. По-ниският данък въведе предишното правителство като антикризисна мярка, но то не може да компенсира голямото поскъпване, обясниха енергийни експерти.

Данни

Домакинство, което за топлия душ за юни е платило 29 лева, за юли ще получи сметка от 35,50 лева, което е с 22% повече, изчисли „Телеграф“. За сравнение през миналата година сметката за юли на същото семейство за подгряване на вода е била 16 лева, което е двойно по-малко от това, което се очаква да плати сега. От миналата година досега цената на топлинната енергия скочи два пъти. Големината на сметката зависи освен от цената на топлинната енергия, от потреблението на домакинството, но и от специфичния разход за подгряване на 1 кубик вода за дадената сграда. Клиентите могат да видят този разход във втората страница на фактурата, обясниха от топлофикация.

Правило

За подгряване на 1 куб. м вода до температура +55 градуса са необходими около 60-70 квтч топлинна енергия. В някои сгради обаче топлината на кубик вода се поддържа с 90-100 и дори има случаи със специфичен разход – 200-300 квтч топлинна енергия на кубик. Наредбата за топлоснабдяване определя, че когато количеството топлинна енергия, необходима за подгряване на 1 куб. м вода надхвърли 150 квтч, етажната собственост трябва да поиска „Топлофикация“ да провери системата за автоматично регулиране на топлоподаването в сградата.

Топлофикациите пред финансов колапс

Топлофикациите са в тежко финансово положение заради прекаленото поскъпване на природния газ. Компенсирането на дружествата заради газа не е платено за юни и юли. Не е предвидено подпомагане на въглищните топлофикации, които използват газ при запалване на котлите, съобщи шефът на „Топлофикация Перник“. Не са предвидени компенсации и за следващите месеци. В същото време за първата половина на 2022 г. топлофикациите отчетоха значителни загуби. „Топлофикация Бургас“ е на загуба 15 млн. лв., в Плевен е на загуба 43 млн. лв., а във Враца - 6,9 млн. лв. За столичната топлофикация не е посочен размерът на загубите, но в сайта на компанията пише, че в резултат на значително по-високата цена на природния газ спрямо заложената прогноза в ценовото решение на КЕВР се очаква от юли 2021 до юли 2022 г. дружеството да акумулира недовзет приход в размер на 383,8 млн. лв.