0

Х лябът трайно е станал по-евтин в супермаркетите, като по-ниските цени са между 14 и 26%. Това обяви Мариана Кукушева, шеф на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите у нас по време на форум „Агросекторът в криза. Спешни мерки“ в София, който е част от кампанията „Да! На българската храна“ в София.

Наблюдение

Кукушева обясни, че браншовиците наблюдават цените, особено откакто бе приета нулева ставка на ДДС за насъщния. Тя добави, че стойностите на намаленията са съобразно инфлацията. Това е реверанс за първи път към потребителите, защото те именно плащат ДДС, каза тя. Ставаше дума за 60 млн. лв., които влизаха в хазната от хлебни изделия, коментира пред „Телеграф“ Кукушева. Тя добави, че по-ниските цени в супермаркетите натискат и цените на фурните, в които хлябът е по-скъп.    

Независимост 

Земеделският министър Явор Гечев тревожно съобщи, че ЕС губи суверенитет  по отношение на

биохраните, от които огромна част влизат от трети страни. Трябва да имаме достъпна храна, която да е местна и българска, изтъкна министърът. Председателят на Асоциацията на малинопроизводители и ягодоплодни Божидар Петков посочи, че ако искаме да увеличим биохраните в България, освен субсидиите, по-важни са други държавни политики. Той предложи от името на сектора 20% от програмата училищен плод, храна за болници, училища да е от биохрани. Така те ще са достъпни за най-уязвимите, а по този начин ще се стимулира производството им. Според Петков трябва да има програма, която да насърчава всички предприятия, ако преработват български биохрани.

Справедливост

Стряскаща статистика на базата на проучване за Европарламента съобщи евродепутатът Атидже Алиева Вели. Според нея за първи път от 60 г., откакто се прилага Общата селскостопанска политика, на ЕС се налага да гарантира на европейците достъпност на храната. Тя посочи, че 30% от гражданите на общността не могат да си позволят качествени продукти, а за България този процент достига 70%.