0

Д анни за потреблението на енергия – ток, парно или някакъв друг източник, да се представят за 3 години назад. Това е едно от изискванията при обследване на сграда - кандидат за безплатно саниране. За тези, за които няма такива данни, се взема базовото енергийно потребление, гласи наредбата за Насоки за кандидатстване за втория етап на процедура за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд. Потреблението на енергия влиза в сертификата за енергийна ефективност, който пък е основен документ при кандидатстването за безплатно саниране.

Обследването

При изготвянето на технически паспорт се измерват енергийните потоци в сградата. Проучват се всички отоплителни системи, осветление, източници на гореща вода, климатици за отопление и охлаждане и др. При огледа на сградата, освен основното проучване на конструкцията, се прави анализ на разхода на енергия по видове горива, а и по средствата, които се разходват за заплащане на енергията. Това е необходимо, за да се докаже, че след санирането ще се спести 30% от енергията, която се е потребявала преди.

Дейности

Задължителните мерки при саниране включват първо укрепване и изолиране на външните стени, ремонт на покрива и на общите части, както и смяна на дограма. Предвижда се и подмяна на амортизираните части на отоплителните системи, без да се засягат съоръжения и арматура на топлофикациите. Прави се и поправка на вертикалната система на парното, като се осигурява индивидуалното отчитане на всеки собственик. Подменя се електрическата инсталация и се монтира енергоспетяващо осветление в общите части. Монтиране на възобновяеми източници и батерии в общите части също е част от строителните работи. Мерките включват и ремонт или подмяна на мълниезащитна и заземителна инсталация.

Гратис

Срокът за кандидатстване по програмата за саниране се удължава с 2 месеца до 31 май, съобщи служебният регионален министър арх. Иван Шишков. Той уточни, че по-малките сгради ще имат предимство пред големите блокове, ако представят 100% съгласие за саниране на етажната собственост. Шишков посочи също, че обследването ще струва около 4 лв. на квадрат на собствениците, а заедно с изготвянето на технически паспорт сумата ще е 8 лв.