0

Н ационалната агенция за приходите няма да търси длъжниците към хазната, ако те вече са си погасили задължението към някой държавен орган. Това предвижда проект за промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, предложени от депутати от „Продължаваме промяната-Демократична България“.

Министерството на финансите е дало положително становище по предложенията.

С текстовете се уреждат случаите, в които НАП е започнала действие по принудително изпълнение срещу длъжника, но междувременно той е погасил задълженията си към публичния взискател – тоест институцията, към която е борчът.

Изискване

Ако текстовете се приемат, публичният взискател ще трябва да уведомява в 7-дневен срок приходната агенция, че дългът е изплатен. Тогава НАП ще спре да преследва длъжника. Типичен пример от практиката са случаи, когато едно лице е глобено от КАТ и събирането на задължението е предадено на приходната агенция. Сега НАП продължава да преследва длъжника за този дълг, дори той да го е погасил в КАТ, защото двата държавни органа не обменят такава информация помежду си. С промяната ще се постигне процесуална икономия в дейността на публичните изпълнители и няма да се ангажират ненужно задължените лица, пишат в становището си от Министерството на финансите.

Възможност

Друга промяна предвижда да се даде възможност за предоставяне на предварителна гаранция от страна на превозвачите на стоки с висок фискален риск в полза на Националната агенция за приходите с оглед обезпечаване на възможни вземания за данъци, които биха могли да възникнат при фискалния контрол.

„Считаме, че предложението е в интерес и удобство на лицата, чиято дейност е предмет на контрол на превоза на стоки с висок фискален риск, тъй като чрез такова обезпечение ще се избегне необходимостта от прилагане на мерки по изземване на стоката, която е обект на контрол, което се предвижда от настоящата уредба на режима“, посочват от МФ.