2

О хранители, сервитьори, камериерки, шивачки, горски служители, както и във всички сектори, където възнагражденията са ниски, има опасност да започнат да получават заплатите си в плик след Нова година. За това алармира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев пред „Телеграф“. Причината е готвеният ръст на минималната заплата от 1 януари 2024 г. с 20 на сто или тя да стане 933 лв. Има сектори, които не могат да си позволят да плащат такава минимална заплата, коментира Велев пред Нова нюз. За това се очаква някои работодатели да започнат да плащат заплатите в плик.

Той уточни, че в някои сектори средната надница ще е по-малка от минималния доход. "Вариант е да се плащат еднакви заплати на всички или на някои разликата да се дава в брой.“ Данните на НСИ по региони показват, че минималната работна заплата ще стане близка до средната в областите Благоевград, Видин, Добрич, Кюстендил, Монтана, Силистра, Сливен, Смолян и Хасково.

Диференцирана

Според него МРЗ трябва да се договаря по икономически дейности. „Имаме голяма диференциация на средните заплати в различните сектори. В IT сектора е над 4000 лева, в енергетиката и финансите средно 3000, в туризма и охранителния сектор - около 1000. Сумата на минималната работна заплата се получава от средната заплата за последните 4 тримесечия. След това се дели на 2, така се получава около 900 лева. При по-динамичните икономики между 30-40% е съотношението между минималната заплата и средната“, коментира Велев.

Наети

Над 40% от всички наети получават заплата до 1000 лева, заяви Пламен Димитров, президент на КНСБ. Той посочи, че с увеличението на минималната заплата расте интересът към работни места и съответно заетостта се повишава. Димитров заяви, че готвеният ръст ще догони инфлацията, а не я поражда. Според Велев обаче увеличението на доходите води до ръст на цените, тъй като производители ги включват в себестойността на продукцията.