0

К омисията за енергийно и водно регулиране да намали цената на топлинната енергия за битовите потребители, защото предложеното „минимално“ поскъпване до 0,48% е в действителност увеличение с около 11% заради 20% вместо сегашните 9% ДДС след 30 юни. Това поиска омбудсманът Диана Ковачева в становище на институцията на обществения защитник, обявено от главния експерт Весела Ванева на открито заседание на КЕВР.

Защита

Проектът на решение на комисията предвижда увеличение на регулираните цени на топлинната енергия за битовите клиенти от 0,05 до 0,48% за периода от 1 юли 2023 г. до 30 юни 2024 г. Това е недопустимо, защото обявеното от КЕВР минимално увеличение, е всъщност голямо, като се вземе предвид автоматичното връщане на по-високия 20% ДДС върху топлинната енергия, е категорична проф. Диана Ковачева. Ставката беше временно намалена на 9% до края на регулаторния период, който изтича на 30 юни 2023 г. Така битовите потребители ще бъдат натоварени с 11% допълнително поскъпване и ще плащат повече за отопление, отколкото през кризисната минала зима. Омбудсманът допълва, че цените на газа, съгласно прогнозата на регулатора ще се намалят средно с 24% през следващия регулаторен период. Цената може да се намали, като от нея се извади калкулирания недовзет приход от 276 млн. лева от топлофикациите заради високите цени на газа, надвишаващи прогнозната годишна цена на синьото гориво, при която е определена цената на топлинната енергия от юли 2022 г., препоръчва проф. Ковачева.

Контра

Комисията за енергийно и водно регулиране не може да определя каква да бъде ставката на ДДС, оправдаха се Пламен Младеновски и Боян Паунов от КЕВР. "Тези въпроси трябва да се отнесат към Народното събрание и Министерството на финансите", препоръча директорът на Дирекция "Електроенергетика и топлоенергетика" в КЕВР Пламен Младеновски. Приходите във фонд „Сигурност на енергийната система“ са спаднали, дефицитите в него растат и няма начин от него да се компенсират топлофикациите. Затова този недовзет приход от близо 300 млн. лева от топлофикациите трябва да се отрази в решението, обясни Младеновски.

Енерго

Регулаторът проверява инвестициите на електроразпределителните дружества и резултатите ще бъдат отразени във финалното решение за цените на електроенергията за битовите потребители от 1 юли, заяви още Младеновски. Преди това омбудсманът попита кое налага цените на нощния ток да се увеличат със 120,92% за „Електрохолд Продажби“, със 151,44% за „ЕВН България“ и със 154,69% за „Енерго-Про“. Младеновски препоръча ЕРП-та да плащат компенсация на потребителите при лошо качество на тока - често спиране на захранването, по-високо или по-ниско напрежение.