0

В София се правят очите на автомобил без шофьор. Наред се с него се разработва етичният изкуствен интелект. Това каза пред „Телеграф“ изпълнителният директор на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет “Св. Климент Охридски” Борислав Петров. „Сигурният AI, който също се прави у нас, например е как да гарантираме математически, че не изтичат чувствителни данни от дадено обучение“, посочи той. Изпълнителният директор обясни, че целта на института е да привличат най-големите в сферата, които да работят в столицата. Сред тях е проф. Люк ван Гуул, който ще ръководи работната група, посветена на компютърното зрение и развитието на алгоритми и методи за устройства с ограничени ресурси.

Признание

Българският институт е избран да вземе участие в една от петте групи, включени в проекта dAIEDGE . Тя ще тества нова технология изкуствен интелект. “ЕС има една амбиция да създаде ФАР – стратегическа инициатива за позициониране и раздвижване на целия сектор на изкуствения интелект в Европа. Самият той е съвкупност от доста видове технологии. Този стратегически проект има за задача да развие EDGE AI“, посочи  Петров. Той посочи, че в рамките на този проект те ще изработят алгоритмите, които ще работят върху крайните устройства.

Технология

Edge AI е изкуствен интелект, при който изчисленията се извършват непосредствено до потребителя в края на мрежата – в устройства във физическия свят, близо до мястото, където се намират данните, а не в отдалечен център за данни (както е в момента в сървър или друго). Чрез комбиниране на паралелните изчисления (Еdge computing) с изкуствения интелект (Edge AI) устройствата могат да вземат бързи решения (за няколко милисекунди), като обработват данни директно при източника – елиминирайки несигурни мрежови връзки, голямо забавяне, прекомерна енергийна консумация и разходи за предаване, обяснява Петров. По думите му развитието на Еdge AI ще намери широко приложение в различни индустрии и области като автономни коли и интелигентни транспортни системи, умни градове, роботика, земеделие, производство, здравеопазване, отбрана и др.