0

Г оляма кутия, но с малко локум се предлага в магазини по морето, видя „Телеграф“. На външен вид изглежда, че количеството с десерта е доста голямо, но при отваряне на кутията оставате изненадани. В нея като матрьошка е сложена по-малка подложка, в която има трета със съдържанието на продукта. Производителят е описал на опаковката грамажа, но не е указано, че за толкова малко локум се произвежда огромно количество отпадък. Голямата кутия пък прави и цената по-голяма и този продукт се предлага за 4,50 лева за брой. За сравнение за локум със същия грамаж и сходни вкусове цената е 1,50 лева, което е три пъти по-малко. Освен че е по-скъп, но и е насочен към чужденците, тъй като на опаковката основните надписи са на английски език.

Съвет

Подобна практика има основно при десертите, коментира Богомил Николов от Българска асоциация „Активни потребители“ пред „Телеграф“. Той сподели, че такива практики се срещат при продуктите в кутия. Преди няколко години направихме изследване на шоколадови бонбони, които се опаковат в големи кутии, но грамажът им е малък. Това не е незаконно, тъй като грамажът е описан на опаковката, но е неетично и неморално, заяви Николов.

Съветът на експерта е хората да не гледат опаковката, а да проверяват грамажа.

Друг е въпросът и от екологична гледна точка, отбеляза Николов. Може би трябва да има норми и правила за това колко да е голяма опаковката, за да не се нанася екологичен отпечатък от отпадъка върху околната среда, заяви Николов.

Бутилките за вода със специален знак

При оглеждането на бутилки и кутии за храна от пластмаса потърсете на дъното задължителното обозначение със знака чаша и вилица - този символ показва, че използваната пластмаса при производството на този съд е подходяща за храни и напитки. Това съветват от „Ние потребителите“. Друг важен момент е в състава на материала да не присъства химикалът бисфенол А, което обикновено се обозначава с надпис върху опаковката 0% BPA или 100% BPA Free. Бисфенол A се използва като втвърдител при направата на пластмаси или продукти на пластмасова основа от дълги години, но през 2017 г. се забранява за употребата в бутилките за бебета.