0

Н ад 4 млн. лв. е установеният досега размер на материалните щети, нанесени от градушката във Великотърновско в средата на миналата седмица. Въпреки че огледите все още продължават, много от стопаните на къщите и останалите засегнати обекти вече започнаха да отстраняват сами и със свои средства щетите, без да изчакат да минат оценителите.

„Каква е ползата, като от общината или от държавата ще ми дадат 1000 или 2000 лв. А за ремонта на покрива майсторите казаха, че ще ми излезе над 10 хил. лв.“, обяснява търновецът Станимир Стоянов. Той и останалите потърпевши споделят, че бързат с ремонтите, тъй като се страхуват от нови валежи и бури през следващите дни. Някои от тях са направили снимки на потрошените си покриви и фасади, като се надяват тези снимки да бъдат признати като доказателство пред застрахователите.

Огледи

Онези от стопаните, които са застраховали имотите си, пък се оплакват, че от застрахователните компании умишлено бавели огледите и занижавали оценките на нанесените щети. От Асоциацията на българските застрахователи пък отговарят, че предвид многото потърпевши домакинства в цяла Северна България агентите им работят денонощно, но нямат физическата възможност да отреагират толкова бързо и да посетят всички засегнати обекти за ден два, колкото на клиентите им се иска.

Повечето собственици признават, че имотите им нямат застраховка и цялата финансова тежест по ремонта ще падне върху тях. Един от сериозните проблеми е този, свързан с липсата на достатъчно керемиди и цигли за пострадалите покриви. След призива на кмета на В. Търново Даниел Панов за няколко дни десетки хора се отзоваха и дариха безвъзмездно стари цигли за нуждите на потърпевшите.

Дарения

А от Съюза на ловците и риболовците дариха 4000 нови цигли, които ще бъдат разпределени за най-засегнатите в село Малки чифлик, където повече от 200 покрива се нуждаят от основен ремонт. Очакват се още три големи партиди с нови цигли, които ще бъдат разпределени за най-нуждаещите се в селата Шереметя, Къпиново и Церова кория.

Огромни щети нанесе градушката на автокъщите в района на село Шереметя. По думите на техните собственици над 400 автомобила са засегнати в различна степен, а размерът на щетите се измерва с шестцифрени числа.

Още от първия ден след градушката мобилни екипи на Агенцията за социално подпомагане посещават засегнатите домове, правят огледи на нанесените щети и консултират собствениците им да кандидатстват за отпускане на помощ за покриване на инцидентно възникнали жизненоважни потребности. Максималният размер на тази помощ е 1578 лв., което според засегнатите от градушката било жива подигравка с тях. Семействата, на които е отпусната такава еднократна помощ, имат право да кандидатстват допълнително за подкрепа до 2500 лв. от фдонда „Социална закрила“ на Министерството на труда и социалната политика за купуване, обзавеждане, ремонт и оборудване.

Измамници

Междувременно хора, живеещи в търновските села, алармираха, че в първите дни след падналата градушка малки групички от по 5-6 роми са минавали по селата и са се представяли за майстори на покриви. Те предлагали на възрастните хора да им ремонтират на промоция покривите, като обаче искали капаро в размер на 10-20% от цената, за да си запазят ред, защото имало много желаещи. Капарирането излизало между 500 и 1000 лв.