0

Б ългария ще поиска Европейската комисия и Европейската централна банка да изготвят извънредни доклади за готовността й да въведе еврото.

Това ще стане, след като постигне критерия за ниво на инфлацията, заяви в Народното събрание служебният финансов министър Людмила Петкова.

ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН: Отрязаха ни за еврото!

Доклад

Така България ще поиска втори шанс за еврото, след като само преди броени дни ЕК и ЕЦБ обявиха в редовния конвергентен доклад, че страната ни още не е готова за приемане в еврозоната, тъй като надхвърля с 1 пункт критерия за инфлацията.

Бившият финансов министър Асен Василев пък прогнозира, че до септември ще се вместим в критерия за ценова стабилност. По думите му обсъжданата дата за приемане на еврото е 1 юли 2025 г., както „Телеграф“ пръв писа.

Приходи

В парламента Людмила Петкова даде отчет пред депутатите за изпълнението на бюджета за тази година. По думите й прогнозите към момента показват, че е възможно 640 млн. лв. от заложените приходи от ДДС да не бъдат събрани. Приходните агенции – НАП и митниците, обаче въвеждат нови мерки за засилване на митническия и фискален контрол и за повишаване на събираемостта, така че годишният план да бъде изпълнен на 100%. Под въпрос са и част от средствата, които страната ни очаква по Плана за възстановяване и устойчивост. Причината са забавени реформи заради внесени, но негласувани в предходното Народно събрание законопроекти. Страната ни има 6 месеца да направи исканите промени. Тъй като законопроектите бяха внесени в 49-ото народно събрание, но не бяха гласувани, сега трябва да бъдат внесени наново, обясни Петкова.

Темата за еврото взриви парламента (ВИДЕО)

Междувременно в интервю пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев се обяви за овладяване на бюджетната експанзия, тъй като тя действа проинфлационно, и за намаляване на бюджетния дефицит с 1%. Той прогнозира, че страната ни ще покрие критерия за ценова стабилност до края на годината. Радев посочва още, че остава възможността да влезем в еврозоната през 2025 г., при условие че има проевропейско правителство с достатъчно широка подкрепа и хоризонт на действие.