1

У краинци спасяват българските кръчми. Заведенията в София и по морето търсят да наемат бежанци и им предлагат 3000 лв. заплата, показа проучване на „Телеграф“. Чужденците запълват липсите в туризма и могат да се реализират в хотелиерството и ресторантьорството. Търсят се като работници още в селското стопанство. Наемат ги основно като сервитьори и бармани.

Заплати

Заплатите, които могат да получат украинците у нас, са според бранша. В заведенията по морето месечната надница минава 2800 лв. В капанче в Созопол в момента търсят служители за 3000 лв. заплата, като работодателите уточняват, че подходящи за свободните позиции са и бежанци. В Бургас ресторантите предлагат между 1500-2200 лв. възнаграждение. Други барове дават чисто 1500 лв., като подчертават, че заработеният бакшиш си остава за служителя, което значително надува изкараните пари. 

Дефицит

Работодатели от ресторантьорския бранш обясниха, че все по-трудно наемат персонал. Според тях много от българските работници са отишли в чужбина за повече пари. Заради големия дефицит на кадри има големи затруднения и за хотелите, обясниха от бранша. По думите на директора за анализи и оценки в туризма Румен Драганов това лято ще има обекти, които няма да отворят врати за екскурзианти, а причината за това ще е липсата на мениджмънт, на управление.

В момента у нас много украинци търсят работа и могат да бъдат наети на различни позиции. Украинските граждани имат право на сезонна работа до 90 дни в селското, горското и рибното стопанство, хотелиерството и ресторантьорството у нас без прекъсване в рамките на 12 месеца. За целта е необходима регистрация в агенция по заетостта въз основа на подадена от работодателя декларация, уточниха от агенцията.

Проблем

Единственият проблем за някои украинци е, че не знаят български и не могат да започнат работа навсякъде заради това. Имахме кандидат за рецепционист, който беше много подходящ, но говореше само родния си език, руски и английски. Не знаеше български и заради това не го назначихме, разказаха работодатели от София. В същото време тези, които говорят и български, освен руски и английски са с предимство в хотелите и ресторантите, изтъкнаха мениджъри.