0

 

За първи път от 35 години насам се инвестират 112,32 млн. лв. за ремонт на хидромелиоративната инфраструктура. Средствата са по Програма за развитие на селските райони (ПРСР) и вече са сключени 24 договора с “Напоителни системи“. Това съобщи зам.-министърът на земеделието Георги Тошев по време на пресконференция отчет за работата на кабинета за изминалите 6 месеца.

Безплатно

Министърът на земеделието Кирил Вътев изтъкна, че напояването е приоритет за неговия кабинет, защото земеделие без напояване е немислимо. Той съобщи, че в момента екипът му работи по законопроект за сдруженията за напояване и в лицето на неправителствени организации министерството е намерило отлични партньори. „Работим и по нов закон за хидромелиорациите. Въпреки трудностите, които очакваме, смятаме, че по подразбиране водата за напояване на земеделските площи трябва да е гарантирана или на символична цена, или при нулева ставка“, изтъкна министър Кирил Вътев.

Министър Кирил Вътев

 Министър Кирил Вътев
БГНЕС

Ревизия

През 2024 г. предстои инвентаризация на поливните площи, каквато не е правена от 1999 г., допълни зам.-министър Георги Тошев. Той припомни, че през 2023 г. са разплатени 16 млн. лв. държавна помощ за земеделските стопани. През 2024 г. министерство на земеделието подготвя законодателни предложения за ускорено изграждане на сондажи.

Земеделците, които напояват, трябват да имат нулева или символична ставка според Кирил Вътев

 Земеделците, които напояват, трябват да имат нулева или символична ставка според Кирил Вътев
Pixabay

Припомняме, че в доклада за национална сигурност за 2023 г., напояването бе посочено като една от най-невралгичните точки в сектора. Според документа 70% от водните ресурси на страната се формират в планински и горски райони, като 60% задоволяват нуждите ни за напояване. Въпреки това заради лошото състояние на напоителните канали водата не се използва рационално. Тревожният извод е, че трябва да се предприемат спешни действия за възстановяване на съществуващите и изграждане на нови хидромелиоративни съоръжения.

Проверка на „Телеграф“ установи, че първите напоителни канали са построени през 1918 г. с държавни средства.