0

С между 120 и 230 лева по-евтина ще е ваканцията на морето тази година за чужденци, които са резервирали почивката си още миналата година, за сметка на българите, които обичайно избират място за летуване в последния момент.

Причината е, че през този сезон цените са по-високи спрямо миналия заради галопиращите цени на тока и газа и скъпите храни, които влизат в менютата “ол инклузив”. Заради инфлацията, породена от пандемията и войната, тази година туристическите услуги са с между 15 и 40 на сто по-скъпи спрямо предходната година, коментираха хотелиери пред „Телеграф“. Така, ако в момента цената на седмична ваканция в Слънчев бряг в четиризвезден хотел на база ол инклузив е 800 лева за двама, цената на същата оферта за миналата година е била 660 лева при 20% ръст на цените. При 40 на сто увеличение разликата стига 240 лева. Средно с 20% са по-скъпи нощувките това лято, коментира зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселен Налбантов.

Той посочи, че в момента хотелиери се опитват да предоговорят цените в тях, защото стойността на почивката е много ниска и не е в наша полза. Има резервирани ваканции през октомври миналата година, които трябва да посрещнем, но те реално са на загуба, допълни той. Налбантов посочи, че е трудно да се каже с колко лева се вдига цената на почивката, тъй като разликата в цените между отделните хотели е в рамките на 40%.

В момента офертите за ваканция в Слънчев бряг варират от 800 лева до над 1000 лева за седмичен престой на база ол инклузив. Разликата между офертите тази година и предходните е, че много от хотелите не включват чадър и шезлонг на плажа в пакетната цена. Тази година се очаква цените на плажните принадлежности да са по-високи от предходната, тъй като държавата няма да прилага мярката за намаление на концесионните такси, която доведе до свиване на цените от 50 до 100%. Така това лято в Слънчев бряг цената на чадърите и шезлонга ще е 10 лева за всяко или 30 лева за двойка шезлонг със сянка. Преди година цените бяха наполовина.

Варненските плажове посрещат първите летовници без промяна на цените на чадърите и шезлонгите, съобщи представителят на концесионерите Андрей Василев. „Ще се плаща 5 лева за чадър и 5 лева за шезлонг. Тази цена е закована от години и не бе променяна и по време на пандемията, но сега разстоянието между чадърите вече не е нормално. С лев по-скъпо се предлагат плажните съоръжения на централния плаж в Каварна, а в Балчик те са по 8 лв. С левче по-евтини (7 лв.) са в Албена, където предишните 2 години сянката беше на символичния 1 лв. и през уикендите КПП-тата на курорта бяха буквално затапени от автомобили. Така през лятото почиващите, които не са настанени в комплекса с пакет, който включва предплатената сянка, ще трябва да броят по 21 лв. на ден за комплект за двама - 7 лева за чадър и още 14 за 2 шезлонга. В курортите край Варна плажовете официално отвориха на 1 юни с осигурена медицинска помощ и спасители. На Св. Св. Константин и Елена концесионерът връща старите цени от по 10 лв. за чадър и шезлонг, които миналото лято бяха наполовина. На Златни пясъци цените са по 12 лв., а за шалтета по желание се доплащат още 3 лв. По-скъпа сянка от тази на Златните и най-скъпа в региона предлага това лято южният плаж на Бяла. Там чадър и шезлонг са по 15 лв., а на централния плаж - по 10 лв. Другите ивици в най-южната варненска община засега са неохраняеми.

46 плажа са общо без стопани във Варненска и Добричка област в началото на сезона. Сред тях са градските ивици в Шабла и Дуранкулак, плажът на залива Болата и огромната ивица на комплекс Камчия. За най-посещаваните се очаква държавните институции да осигурят спасители за юли и август.

Варна очаква 10 на сто ръст на приходите

Варна очаква повече приходи от туризъм за сезон 2022 въпреки войната в Украйна. Вероятно близо 300 хил. лева повече от миналия сезон ще влязат в хазната на града от туристически такси, прогнозират от ресорната общинска дирекция. Причина за оптимизма са многото украински граждани, временно настанени в града, както и отпадането на COVID ограниченията. Близо 3 млн. лева са очакваните приходи от туристически такси за настъпващото лято. За това говорят и пристигащите на летище Варна ранни групи туристи от различни европейски дестинации, като се възползват от намаленията на ранните записвания за лечебни и спа процедури в престижните ни курорти. Сред тях бе и първата група от 90 френски туристи, които пристигнаха от Лил с първия редовен полет на авиокомпания Volotea. Французите продължават да пристигат с директни полети от френски градове до варненското летище всеки вторник и така ще бъде до 4 октомври. Преди тях дойдоха първите за сезона 180 туристи от Литва, които са част от чартърната програма на туроператора „Тез Тур“.

НАП дебне за касови бележки по Черноморието

Националната агенция за приходите извършва активно наблюдение на над 2000 търговски обекта по Българското Черноморие. От 1 юни повече от 100 данъчни инспектори правят изненадващи проверки на хотели, ресторанти, магазини, атракциони, паркинги и други търговски обекти в морските ни курорти. На ежедневен мониторинг ще бъдат подложени борси и тържища, които снабдяват хотелите с храни и напитки. Целта на служителите от звеното за фискален контрол е да проследят отчитането на приходите и издаването на касови бележки при заплащането на стоки или услуги. 
Само през май фискалните инспектори са проверили близо 1500 търговски обекта в цялата страна, като са установили 361 нарушения. При 154 от заведенията и магазините е имало основание за прилагане на административна мярка „Запечатване на обект“ за срок до 1 месец.