0

П очерненото село Бисер, което преди 10 години беше залято от невиждан потоп, а осем човека загинаха, се надигна да брани единствената обвиняема – ексобластната управителка на Хасково Ирена Узунова.

Месец преди да се навършат 10 години от трагедията, брадясалото дело за това кой е виновен най-после започна по същество.

В първите работни дни на 2022-ра бяха разпитани 67 от общо 88 свидетели. Делото толкова се точи по различни прокуратури и беше отлагано и връщано толкова много пъти, че 8 от свидетелите вече са покойници. А други 13 не се явиха пред съда по различни причини.

Трагедията се случи на 6 февруари 2012 г., когато се скъса стената на язовир „Иваново“. Триметрова вълна заля селото около 8,10 часа сутринта.

„Ирена Узунова не е виновна. По ирония на съдбата нарочиха точно жената, която беше най-близо да нас в трагедията. И която направи толкова много за Бисер и хората в него. Мъката ни е огромна. Никой няма да върне жертвите. Но вината определено не е на Узунова. Но пък и не може никой да не е виновен“, категорични са местните.

Според прокуратурата от 18 октомври 2011 г. до 6 февруари 2012 г. в Хасково като областен управител по това време Узунова не е изпълнила служебните си задължения. Заради това е допуснато наводнение, а по непредпазливост е последвала смъртта на жертвите на бедствието. Според обвинителите тя не е положила спешни мерки за рехабилитация на съоръжението и не е разработила евакуационен план в случай на авария. Още на десети ноември 2011 г. била предупредена с доклад от „Гражданска защита“, че язовирът е опасен.

Бившата областна управителка на Хасково Ирена Узунова е в инвалидна количка.

 Бившата областна управителка на Хасково Ирена Узунова е в инвалидна количка.
Снимка: Авторът

Междувременно зачернените роднини засипаха община Харманли с искове за обезщетения. И ги спечелиха, а общината изплати над 10 милиона лева обезщетения. Дори се наложи да тегли заем, защото тези пари не бяха предвидени в бюджета й.

„Никога не съм се смятала за виновна. Вярвам в българското правосъдие и в своята невинност. Съдът вече многократно постанови община Харманли да изплаща обезщетения на наследниците на загиналите. За мен е ясно кой е виновният за трагедията в Бисер“, твърди бившата областна управителка на Хасково. Самата тя е в инвалидна количка и се възстановява след прекаран тежък инсулт. За възстановяването на Бисер бяха събрани почти 3 млн. лева. Десетки фирми помогнаха с техника, работници и строителни материали за възстановяването на Бисер. Възстановени напълно бяха църквата в Бисер, както и мостът, който след трагедията изглеждаше като след бомбардировка.

53 къщи бяха съборени след потопа, защото се оказаха негодни и опасни за живеене. От тях със средствата от дарителската кампания бяха построени 31 къщи. Една беше възстановена като дарение от старозагорска строителна фирма. Останалите 21 така и не бяха започнати, защото средствата в дарителската кампания свършиха. А и се оказа, че те не са единственото жилище за собствениците си. Затова и вече никой от тях не се надява да види някога нов дом в Бисер.

Съдебният процес продължава на 28 февруари, когато ще бъдат разпитани вещите лица, на които са възложени различни експертизи за причините, довели до трагедията.