0

Б аластиери и някои други водоеми, подробно изброени в заповед на земеделския министър, приютяват любителите въдичари по време на пролетната забрана за риболов.

Заповедта бе издадена в средата на април и с нея се забранява временно риболовът на рибите, които сега си хвърлят хайвера.

Периодът на забраната е в зависимост от надморската височина на обектите. От 15 април до 31 май не се допуска риболов в обектите, намиращи се до 500 м надморска височина. А от 1 май до 15 юни важи забраната за водоеми на височина от 500 до 1500 метра.

В същото време въдичарите любители ще имат възможност да продължават да упражняват хобито си в точно определени водоеми. Повечето са баластиери, но има и т.нар. корекции – стари речни корита на реки, отклонени още по времето на соца, които с годините са продължавали да бъдат подхранвани от подпочвени води и да държат риба. В корекциите могат да се ловят основни хищници – щука, костур, даже понякога сом. Има и много други риби като каракуда, платика, уклей и т.н.

Софиянци традиционно замятат въдици на няколко баластиери – край селата Долни Богров, Чепинци, Световрачане и Челопечене, които и сега са отворени за риболов. Разрешен е риболовът и на Панчарево, както и на още няколко язовира – Мърчаево, Джаков мост, Мрамор, Жеков вир. В община Самоков са отворени язовир „Алино“ и баластиера „Мечката“. Рибари обаче твърдят, че уловът по софийските баластиери засега е скромен. На куката от време на време се закачат по някой уклей или бабушка.

Старите речни корита на река Янтра пък привличат запалените въдичари от Търновско. Разрешени за риболов са корекциите в землищата на село Раданово и Полски Тръмбеш, както и край село Върбица, община Горна Оряховица. Отворен е и отводнителният канал в местността Блатото, град Свищов.

Участъци от река Дунав също са разрешени за риболов по време на пролетното размножаване на рибите. В област Видин това е участъкът от Колодрума при р. км 789,200 до Баба Вида при р. км 791,500.

В Русенско също има разрешен участък от бетонната площадка при входа на лиман РККЗ. В областта отворени за риболов са и старите речни корита на река Янтра между землището на Бяла и село Полско Косово. Рибарите могат да упражняват хобито си и на общинския язовир при село Тетово.

В област Силистра въдици могат да се замятат от кейовата стена в Дунавската градина, както и от кейовата стена на пристанище Тутракан.

В област Плевен са отворени най-много участъци от Дунав. Първият е на 300 м източно от устието на река Осъм до канарата в землището на община Никопол. Вторият е от брега в участъка от км 621 западно срещу течението на реката до пристанище Загражден в община Гулянци. Третият е в участъка от км 640 до км 643,5 в землището на село Байкал, община Долна Митрополия. А последният е от двете страни на пристанище Сомовит, с изключение на бреговата ивица под пристанището. В Плевенско може да се лови също на яз. „Горни Дъбник“ – в участъка от южната страна на язовирната стена в продължение на 3 км до северната част на малката дига, както и на язовирите „Телиш“ и „Табакова чешма“.

В Пловдив риба може да се лови на топлия канал на „Цариградско шосе“. Отворена е и река Пясъчник от моста на село Войводиново до устието й в река Марица, както и на язовир „Домлян“.

Във Варна въдици се замятат само на язовир „Пчелник“, а в Бургас – единствено на баластиера Дупките.

В Стара Загора са отворени баластиерите край село Ягодина, североизточно от селото, баластиери 1 и 2 на границата на землището на село Тулово със землището на село Ръжена, община Мъглиж, както и в определени участъци на язовир „Копринка“.

Сдружения зарибяват водоемите

Точно преди Великден най-запалените риболовци на ЛРС-Септември се включиха в зарибяването на три от осемте стопанисвани от него водоеми – това са 6-и, 7-и и 8-и рибарник на територията на град Септември, където заедно със специалиста по лова на ЛРС „Марица 1999”, гр. Септември, Емил Сталев пуснаха около 250 кг зарибителен материал или 370 броя еднолетен шаран в присъствието на представител на ИАРА.

„Въпросните водоеми предлагат интересен улов и на щука, каленик и др., като имаме и много любители на хищните риби” – поясни Емил Сталев, цитиран от slrb.bg. Три други ловно-рибарски сдружения, издаващи риболовни билети (две от Стара Загора и едно от Раднево), изпъл­ниха своите ангажименти по закон и извършиха зарибителните акции на язовир „Ковачево“.

Близо 1 тон риба е закупена с отчисленията, заделяни от из­даваните билети. Пуснати са отрасли бели аму­ри със средно тегло 1,5 кг, както и шаранчета със средно тегло от 100 грама.