С ъздадоха интерактивен справочник за диагностика и лечение на Covid-19, който е насочен изцяло към лекарите.

Създадоха интерактивен справочник за диагностика и лечение на Covid-19, който е насочен изцяло към лекарите.

Интерактивният справочник беше представен от председателят на Български лекарски съюз д-р Иван Маджаров, д-р Георги Димитров, д-р Трифон Вълков и д-р Димитър Димитров.

"Това е световният опит, натрупан при борбата с лечение от Covid-19, синтезиран, преведен и безвъзмездно предоставен за ползване. Това е огромен труд и най-ценното е, че е създаден от колеги - лекари и е насочен изцяло към лекари”, заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Д-р Димитър Димитров уточни, че Справочникът е базиран на страните с най-ниска смъртност от Covid-19. “Събрахме опита на четирите страни с най-ниска смъртност и от техните протоколи за лечение на Covid-19 от по 400 страници създадохме справочник под 100, което много ще улесни колегите“, допълни д-р Димитров. Алгоритмите в Справочника ще подпомагат за по-лесния и бърз триаж на пациента, разясни д-р Трифон Вълков.

“Те могат да се използват както от лекарите в болничната помощ, така и от тези в доболничната и в спешната помощ. Тяхната успеваемост е над 95%”, аргументира се д-р Вълков. Със справочника медиците могат бързо да преценят дали пациента е за интензивно лечение в болница, дали е подходящо да бъде изписан от лечебното заведение, да се изчисли болнична смъртност и 30 дневната смъртност след изписване от болница.

„Ползването на Справочника прави болестта напълно предвидима“, каза в заключение д-р Георги Димитров.

Справочникът съдържа най-същественото от протоколите за лечение на COVID-19 на държавите с най-ниска смъртност от болестта: Израел, САЩ, Англия и Германия. В него са вградени алгоритми за обективно оценяване на състоянието и адекватното поведение към пациента преди по време на хоспитализацията и след дехоспитализацията. Съдържанието включва още таблици и диаграми, обобщаващи есенцията на диагностиката и лечението в различните фази на заболяването., както и препратки към видеа и рецензирани динамични източници и протоколи.

Бърз достъп до него е осигурен на сайта на БЛС. Справочникът е издаден и в печатен вариант, който ще се разпространява безплатно сред лекарите в цялата страна. Освен това са подготвени  брошури с QR - код, при сканирането, на които се стига отново до Интерактивния справочник. Те ще бъдат допълнително разпратени из цялата страна.