0

"Към този момент все още нищо няма да затваряме. Но страната ни е на прага на новата COVID вълна и затова решихме да представим плана още днес", каза по време на представянето на новия Национален оперативен план за справяне с COVID-19 премиерът Кирил Петков.

Той допълни, че областите с по-малко интензивни легла да се „вливат“ в съседни с повече такива, за да не се достигне до затварянето им. За целта страната ще се раздели на шест клъстера, в които ситуацията с коронавируса ще се следи поотделно. А допълнителни мерки ще бъдат въвеждани там, където се налага. Според премиера това ще гарантира, че бизнесът, както и родителите, например, ще могат да планират времето си за поне няколко дни напред.

Въвеждането на ограничителните мерки ще става на 4 етапа, в зависимост от заетостта на интензивните легла. По-меки мерки ще бъдат въвеждани при 70% заетост на леглата в клъстерите. Критичният етап ще дойде при 80% заетост. Тогава ще се прави симетрично затваряне на бизнеси, които работят с хора. Изключения ще има за хранителните магазини и фармацевтичните обекти.

Към този момент има опасност само Северен централен клъстер да влезе в етап 4.

Министър-председателят презентира и 10 икономически мерки за справяне с коронакризата. Това са „60 на 40”, Проект „Патронажна грижа+”, Проект „Запази ме”, Оперативна програма за храни или основно материално подпомагане, Фонд на фондовете Програма „Възстановяване”, през ББР програма „Възстановяване”, през ББР програма „Подкрепа на туризма”, 9% ДДС за фирмите в туризма и ресторантьорския бизнес, допълнителни насърчителни схеми в сферата на туризма. Петков представи и нова, десета мярка.

„Тя се отнася само за напълно затворени микро- и малки предприятия . В нея ще ма 20 процента безвъзмездна помощ от средните  нетни приходи от 2021 г. в размер до 100 000 лв. Ако вашият бизнес е затворен зарази етап 4,  държавата ще подпомогне за затворените дни”, обясни той.

„Новият план отчита характеристиките на Омикрон, както и необходимостта от координация между всички министерства. Ще правим математическо моделиране за развоя на пандемията, за да не изпадаме в ситуация, в която да затваряме всичко за 24 часа”, коментира здравният министър проф. Асена Сербезова. И допълни, че плановите операции се спират, за да се осигурят повече интензивни легла за пациенти с COVID-19.

Присъственият учебен процес в училищата и центровете за специална образователна подкрепа (ЦСОП) ще бъде преустановяван само в краен случай. Детските градини няма да бъдат затваряни изобщо, предвижда още Националният оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19.