0

„Всички искат за 100 дни да решим проблеми, които са трупани години наред, е нямам магическа пръчка да го направя!“, заяви в Раднево пред миньори и енергетици премиерът Кирил Петков, който пристигна с финансовия министър Асен Василев, за да се запознае на място с проблемите на енергийно-промишления комплекс „Марица изток“ и да обясни на място какво точно включва Планът за възстановяване и устойчивост, по който очакваме 12 млрд. евро от ЕС.

Пред централата на държавното дружество „Мини Марица изток“ ЕАД той бе посрещнат от миньор с плакат с въпроса кой от трите рудника и кога предстои да бъде затворен. Видимо не особено зарадван от въпроса той се опита да обясни, че всъщност е постигнат огромен успех  в преговорите с ЕК като са променили искането за 40-процентово намаляване капацитета на въглищните централи.

Това по думите му давало възможност за гъвкаво използване на мощностите през различните сезони. „През зимата ще работят повече, а през лятото, когато нуждата от електроенергия е по-малка, ще намалят. Има огромна разлика от това да затвориш изцяло една ТЕЦ от това тя все пак да работи.

Това ще ни позволи да изработим оптимална енергийна програма, която да гарантира енергийната ни независимост. Отказахме се от първоначалното предложение да строим парогазова централа тук, защото това щеше да ни направи още по-зависими от природния газ и това е пряка заслуга на министъра на финансите Асен Василев!“, настоя той в разговора си с миньорите.

Той изрази учудване, че всички в България очаквали правителството му да разреши за сто дни проблеми, които са трупани с години, но това не можело да стане с магическа пръчка. „Тук сме защото сме отстоявали българските интереси и не се страхуваме да се срещнем и разговаряме очи в очи с вас“, подчерта той , но призна че на този етап няма готовност да се говори с точни срокове за онова, което трябва се случи с конвенционалните топлоцентрали, използващи източномаришките лигнити.

Според министър Асен Василев заводът за производство на батерии, които да съхраняват електрическа енергия трябва да бъде готов до края на 2026 година, а изборът на строителите трябва да стане догодина. Василев отрече да се прави специална държавна компания за изграждането на завода.

Премиерът Кирил Петков призна, че не е очарован от решението на парламента за начина, по който да стане разплащането с пътните строители, той изрази надежда че коалиционният партньор, който гласува против ще размисли и ще подкрепи наново внесеното в петък предложение.