0

Редица държави – от близки и далечни части на света, са назначили наши сънародници за свои официални представители в България. Над 60 бизнесмени, пиари, юристи и общественици носят тази титла у нас и държат ключа към туризма за редица страни.

През март 2003 г. българският гражданин Виктор Меламед встъпва в длъжност като почетен консул на Тайланд в България. През март 2017 г. класът на консулството е променен и Меламед става почетен генерален консул. С решение на Министерския съвет от 5 ноември следващата година обхватът на консулския окръг е разширен върху цялата територия на България. „Тайланд винаги е била привличаща българите дестинация и моята роля на генерален почетен консул е била да я правя по-достъпна, по-харесвана, както и да насърчавам държавните институции и бизнеса да открият огромния потенциал на българо-тайландските отношения“, сподели пред „Телеграф“ Меламед.

Отношения

Един от доайените сред консулите у нас е Максим Бехар. Той е почетен генерален консул на Република Сейшели. „Последните три години бяха супердинамични за отношенията между България и Сейшели. Една от причините е, че за първи път от София до столицата Виктория успяхме да организираме чартърни полети и този факт повиши интереса към островите неимоверно много. И в двата полета нямаше и едно свободно място“, разказа пред „Телеграф“ Бехар. По думите му тази година ще бъде рекордна по броя на посетилите Сейшелите нашенци.

Друг българин – адвокат Ивайло Дерменджиев, пък е избран за почетен консул на Република Кения в България. „Промените при нас са, че станахме по-онлайн. Всички визи са електронни и много по-малко хора идват при нас, но въпросите са повече. Много често ни търсят за съдействие кенийци, които идват в България, за да учат тук, както и такива, които сключват смесени бракове“, разказа пред „Телеграф“ адв. Дерменджиев.

Избори

По думите му вчера и днес в Кения се провеждат президентски избори, като след тях властта ще се смени генерално, тъй като сегашният президент Ухуру Кениата изкара два мандата и няма право на трети. „По-различното сега е, че ни прехвърлиха шапката от Германия в Турция, където са много доволни от нашата работа“, допълни юристът. Сред останалите българи, избрани от чужди страни, са Виолета Сечкова, която е почетен консул на Южна Корея, Нина Лазарова – почетен консул на Канада, и първият български космонавт Георги Иванов, който е избран от Бангладеш. Балтийските държави Литва, Латвия и Естония също избират българи за свои представители в родината ни – това са съответно Рачо Рибаров, Александър Попов, Борис Халачев и Петко Русинов. От европейските страни Исландия се доверява на Цветелина Бориславова, а Люксембург – на бизнес дамата Саша Безуханова. Сред останалите държави, избрали българи за почетни консули, са Казахстан, Афганистан, Грузия, Малдивите, Шри Ланка, Узбекистан и други (виж карето).

Корпус

Справка в справочника на дипломатическия корпус, актуален към март, показва, че най-голямата дипломатическа мисия в България, извън Русия, е тази на САЩ. Щатите са изпратили в страната ни 87 свои представители. На второ място се нарежда съседна Турция с 55 души, следвана от Германия с 44 и Китай с 35. В сметката са включени и представителите на всички консулства, които съответните страни имат на наша територия. Най-много са тези на Турция. Според данните в справочника акредитирани дипломатически мисии за и в България имат 148 държави, а постоянни представителства – 10 международни организации. Седалищата на повечето – но не на всички, са концентрирани на територията на столицата. Не е малък и броят на държавите, за чиито дипломатически представителства за България отговарят акредитирани посланици на други страни. Обикновено това са страни, с които – по една или друга причина – не поддържаме тесни връзки. Генерални консулства в страната имат 4 държави – Турция, Гърция, Украйна – и до скоро Русия, която временно преустанови дейността на този вид представителства в Русе и Варна. Броят на държавите, които имат почетните консули в България, е значително по-голям – 72. Посланикът на Палестина - Н.Пр. д-р Ахмед ал Мадбух, е доайен на чуждестранните дипломати у нас.

Батенберг връчва акредитивните писма на първите чужди дипломати

Още през 1879 г. десет европейски държави установяват дипломатически отношения с България. Това са Русия, Австро-Унгария, Франция, Германия, Великобритания, Италия, Белгия, Сърбия, Румъния, Турция. Когато София е обявена за столица на княжеството, започват официалните връчвания на акредитивни писма на чуждите дипломатически представители – консули на Великите сили. Те се титулуват дипломатически агенти и генерални консули. Повечето от тях са били консули тук преди това и просто получават ново назначение от своите правителства. До края на същата година в двореца на Александър Батенберг идват и дипломати от други големи европейски страни. Египет е първата арабска държава, с която България установява дипломатически отношения. Това се случва на 3 февруари 1926 г. А през 1931 г. Аржентина става първата такава в Южна Америка. Сред азиатските държави най-напред България установява отношения с Япония – в навечерието на Втората световна война.

Меламед: Липсата на полети е проблем

Бехар: Билетите се разпродават отрано

Виктор Меламед разказа, че Тайланд е била ударена тежко от пандемията и е била затворена за чужденци почти две години, но от няколко месеца е възстановила в пълен обем издаването на туристически визи. „Новият проблем е липсата на достатъчно самолетни кресла и полети от традиционните авиопревозвачи. Така или иначе, ако някое ново бедствие не ни връхлети, се очаква добър зимен сезон в Тайланд с много туристи и нови туристически атракции. Ние също ще се върнем към традиционните събития за популяризиране на Страната на усмивките, за което се готвим отсега“, сподели почетният генерален консул пред „Телеграф“. На свой ред Максим Бехар разказа, че в края на тази година предстоят още три полета до Сейшелите и още отсега билетите за тях са почти разпродадени. „Сейшелите изведнъж станаха магнетична и достъпна дестинация и стотици българи започнаха живо да се интересуват от малката 90-хилядна държава в Индийския океан, да питат за възможности за хубава почивка там, за условията за влизане през границата. Имаме много, много все още неизчерпани възможности“, посочи той.