0

Н ай-добре е катедралата „Св. Александър Невски“ да носи името на свети Иван Рилски. Това каза пред „Телеграф“ Негово Високопреподобие архимандрит Никанор, коментирайки предложението на Румяна Бъчварова - бивш вицепремиер и министър на вътрешните работи (2015-2017) и доскоро посланик на България в Израел, храм-паметникът да върне старото си име - “Св. св. Кирил и Методий”. Той каза, че предложението на Бъчварова е подходящо, но по-разумно е да носи името на Иван Рилски. „Това би било оправдано и духовно, и исторически. Кой е покровител на българския народ, към кого се обръщат българите, кой е най-почитаният наш светец? Ами той. За името редно е каквото решат хората и синодът“, каза архимандритът.

Три престола

„Св. Александър Невски има три престола. Единият е посветен на св. Цар Борис Покръстител, а другият на св. св. Кирил и Методий. Чисто технически промяната на названието не е никакъв проблем. Централният престол ще се преосвети на св. св. Кирил и Методий, а страничният да стане „Алексанъдр Невски“. Тя и сега е катедрала „Св. Александър Невски, Св. Цар Борис Покръстител, Св. св. Кирил и Методий“, това е пълното име на тази църква“, каза той. Според него обаче дори и да се смени централният престол, хората ще продължат да го наричат както днес. Въпреки че благодарността на хората да кръстиш главната църква на държавата на някакъв провинциален руски светец, е необичайно.

Съветската армия

По думите му Паметникът на Съветската армия не е войнишки и може да бъде преместен. „Войнишките паметници подлежат на защита. Български паметници са премахнати в съседните държави, което не е правилно, но там, където има запазени, те са под закрила. На наша територия няма загинали войници от Червената армия“, коментира той. Никанор заяви, че въпреки искането да бъде премахнат Паметникът на американските летци, които са ни бомбардирали, трябва да бъде запазен, защото е войнишки.

24 май

„Много преди последните събития и войната в Украйна аз съм бил за това 24 май да е националният празник на България. Това е празникът, който е най-радостен, с най-чисти пориви се празнува и най-вече не е свързан с кръвта“, коментира духовникът и добави, че това е празник на творчеството, на градивното, на съзиданието.