0

П озицията, че валутният борд е последната стъпка на присъединяването на страната към еврозоната, е единственият добър възможен изход. Това заяви управителят на Българската народна банка Димитър Радев на конференция „България в еврозоната - предимства и възможности“.

Еврозоната ще ни даде възможност да станем по-богати, смятат бившите финансови министри Владислав Горанов, Пламен Орешарски, Милен Велчев, както и Любомир Дацов. Това обаче няма да стане автоматично, подчерта Орешарски и допълни, че в еврозоната ще имаме много повече възможности да го постигнем.

Процес

Шефът на БНБ коментира още, че на повърхността въвеждането на еврото може да се разглежда като технически процес. Първо, левът беше фиксиран към еврото от самото създаване на общоевропейската валута, второ - еврото е нашата резервна валута, която гарантира и стабилността на лева. Тоест става дума за трансформиране на еврото в местна или национална валута. Но това е процес, който засяга цялостното развитие и модернизирането на страната. Причината е, че то ще доведе до нормализиране и надграждане на нашия паричен режим, ускоряване на реалната конвергенция и подобряване на качеството и ефективността на институциите, коментира Радев.

По думите му въвеждането на режима на валутния борд е било отговор на финансовата криза от 90-те години. “Ние търсехме котва, която да поддържа финансовата стабилност в страната. И валутният борд изпълни по най-добрия начин своето предназначение - разглежда се като най-успешната реформа в нашата парична и стопанска история. Но той въведе и много строги ограничения - лиши ни от възможността да провеждаме пълноценна макроикономическа политика", добави управителят на БНБ.

Одобрение

Вицепрезидентът Илияна Йотова, която взе участие в конференцията, изтъкна предимствата на еврозоната и допълни, че 77 на сто от европейските граждани одобряват общата валута. Йотова обаче заяви, че според последното проучване на „Галъп“ у нас 56 на сто от българите имат съмнения около еврото, а само 28 на сто са категорично за общата валута. Според нея трябва да тече разяснителна кампания, за да се разсеят съмненията за възможностите, които ни се предоставят с приемането ни във валутния съюз.

Инфлация

Рискът от висока инфлация с приемане на еврото е минимален, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. Има изследване на европейската статистическа служба, което показва, че той е до 0,3 на сто във всички страни, които са преминали към общата валута. Димитров посочи, че единствено може да има по-голямо отражение закръгляването на цените на евтините стоки като кафе, вода или вафли.

По време на конференцията лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов и негови симпатизанти скандираха пред залата „Не на еврото“. В контра на протеста излязоха представители на КНСБ, които пък държаха плакати в подкрепа на еврото.