0

С ъпричинява ли малолетен без колан уврежданията си от катастрофа – един състав на Върховния касационен съд казва „да“, друг – „не“. Казусът в рамките на по-малко от месец е разгледан от два състава на Търговската колегия на ВКС, които са дали коренно противоположни отговори.

Случаят е при условие че родител шофира и катастрофира, а в колата е малолетното му дете, което не е с поставен колан.

Противоречия

Вследствие на удара детето пострадва и предявява иск за вреди срещу застрахователя по „Гражданска отговорност“. Трябва ли справедливото обезщетение да бъде намалено, тъй като е налице съпричиняване на вредите от страна на малолетния или не? Въпросът е обсъден в специализирания сайт Lex.bg и от него става ясно, че в редица случаи застрахователите се опитват да минат метър и да не плащат обезщетения на такова основание или в повечето случаи да орязват сериозно сумите. В съдилищата пък практиката е крайно противоречива. Затова е време за тълкувателно решение на казуса, смятат юристи.

Спорове

В едно от решенията съдът излиза със следния мотив: че когато в колата пътува малолетен, е налице завишена грижа на шофьора – т.е. той трябва да постави предпазен колан на детето или да му укаже да го направи и след това да се увери, че го е сторило. В другото решение пък мотивът е такъв: съдебният състав потвърждава намаляването на обезщетението на дете, пострадало при катастрофа, като приема, че то е съпричинило уврежданията си, тъй като не е изпълнило задължението си като пътник да е с поставен колан. Казусът предизвика сериозни спорове в юридическите среди и в съвсем скоро време назрява тълкувателно дело за разрешаването му.