0

Б ългария ще продължи досегашните си действия по охрана на външните граници на Европейския съюз, но със сигурност няма да приеме допълнителни условия, заяви министър-председателят Николай Денков. По думите му Шенген по въздух означава повече удобства по летищата и по-малко опашки.

Министър-председателят Николай Денков отговаря на въпроси на граждани и медии по време на живо излъчване на страницата на Министерския съвет във Фейсбук. 

Поводът са изминалите шест месеца от началото на работата на кабинета, който встъпи в длъжност в началото на юни.

За Шенген ще преговаряме до последния ден на тази година. България има последователен подход. Ще балансираме позициите си с Румъния, каза премиерът акад. Николай Денков в отговор на въпроси на граждани и журналисти.

"Въздушното отваряне на границите няма да реши опашките по сухопътните пунктове. Прагматичният подход са преговорите. Ако няма разбиране на българската позиция, това със сигурност ще се отрази на отношението ни към техните фирми. България е много последователна в подхода си, не е имало пропукване в позицията, продължаваме преговорите, за да намерим най-доброто решение", коментира Денков.Къде ще бъде границата на приемливи и неприемливи условия за Шенген ще видим през следващите дни и седмица, допълни премиерът.

По думите му сме готови да приемем всичко, което подкрепя защитата на външните граници, защото това е и в наш интерес.

На въпрос за завеждане на колективен иск в Съда на ЕС, ако не бъдем приети в Шенген, Денков каза, че трябва да бъдем прагматични. Ако се тръгне по линия на съдебни процеси, това ще отнеме години и през това време ние ще бъдем блокирани за Шенген, без да имаме възможност за решение, коментира премиерът Денков. Той каза, че е изключително важно да търсим прагматичен подход, а това са преговорите. Също така в тях ще кажа ясно на колегите си и на канцлера на Австрия, че ако няма разбиране на българската позиция, това със сигурност ще се отрази на отношението на българите към Австрия, австрийските фирми, защото това не е добре за тях и си мисля, че това ще бъде добре разбрано, каза още министър-председателят.

Той подчерта, че България е много последователна в подхода си. Както и преди да има пропукване в австрийската позиция, така и след това, ние казваме, че трябва да продължат преговорите, за да намерим най-доброто решение, посочи Денков. От другата страна при Румъния има известна непоследователност, но съм сигурен, че накрая ще балансираме позициите, защото ние трябва да работим заедно с Румъния. До последния работен ден на тази година ще продължава да се преговаря, заяви министър-председателят.

Приемиерът Николай Денков коментира и резултатите на учениците от PISA. Според него няма нужда образованието да бъде реформирано."През последните години напреднахме много по отношение на средствата за работа с учениците. Например дигиталната раница, STEM кабинетите, повишаване на заплатите. Трябва да променим целта на обучението - децата да прилагат знанията си така, че да са им от полза. Не да научават дати и факти, а да знаят как да ги използват за анализ на текст и да могат да защитят теза", смята той.

Няма нужда от нова реформа, а да променим целта на образованието, категоричен е Денков. 

"Трябва да имаме стандарт за качество. Въпросът е какъв е този стандарт. Дали в него мерим колко компютъра и шкафчета има в училището, или дали учениците могат да използват знанието си", отбеляза още той.

Според него един от основните подходи, който трябва да бъде променен в българското образование, е свързан с това как се проверяват знанията на учениците и как се изпитват те. Денков посочи, че проверяването на знанията на българските ученици все още продължава да е свързано предимно с изреждането на факти.

Министър-председателят обяви още, че след първия срок на настоящата учебната година вероятно ще бъдат проведени и първите конкурси за училищни директори по новата наредба. "Говорихме с министър Галин Цоков да се направи за момента пилотно, да не е в целия мащаб, защото това е огромно усилие по съвсем нов начин да се провеждат конкурсите. За това първо ще бъдат провеждане в по-малък мащаб, вероятно между 60 и 100 директори, за да се види как работи. След това вероятно ще използваме лятната ваканция, за да продължим с по-мащабните конкурси", уточни премиерът Денков.

По думите му има 50% увеличение на инвестициите през тази година. "Те възлизат на над 6 млрд. лева. Днес следобед ще подпишем инвестиционно намерение за над 1 млрд. лева с белгийска компания. Утре на Министерски съвет ще обсъдим още 1 млрд. Инвеститорите идват, защото виждат, че има стабилизация на политическата система. Имаме заявки за правене на инвестиции за повече 11 млрд. лева и откриване на над 10 000 работни места", съобщи премиерът.