0

У никална монета показват в града на липите.

Новооткрита изложба в Стара Загора излага на показ ценна пара с лика на богинята Тюхе. Тя е част от колекция от над 100 монети, които са били употребявани от местното население през различните периоди от съществуването на града, като се започне от времето на неоткритото предполагаемо тракийско Берое IV в. пр. Хр. и се стигне до османския период.

Монетата на богиня Тюхе

 Монетата на богиня Тюхе
Авторът

Като Тюхе е била обожествявана Юлия Домна, втората съпруга на римския император Септимий Север и член на династията на Северите през Римската империя. Различното е, че само тук тя е с корона във вид на крепост с три, а не с две кули, както монетата е била сечена и намирана в днешните градове Пловдив, Кюстендил, София.

„Нашата монета с трите кули е уникална, защото такава има само на още едно място в света. Можем да се гордеем, че притежаваме такъв особено ценен екземпляр“, разказа пред „Телеграф“ д-р Мариана Минкова.

Д-р Мариана Минкова, куратор на изложбата

 Д-р Мариана Минкова, куратор на изложбата
Авторът

Тя е куратор на изложбата "Нумизматичен салон 2023" в местния Регионален исторически музей под наслов „Монетите през вековете - Берое, Августа Траяна, Верея, Иринополис, Боруй”, открита в навечерието на Никулден.

Характерно

Изложбата на старинни монети в Стара Загора

 Изложбата на старинни монети в Стара Загора
Авторът

„Характерно за сеченето на монети в Августа Траяна са такива с храмове. Много добре представени са храмовете с боговете Аполон, Артемона, Серапис с изображение на еленче зад жертвеник.

В няколко от монетите на Августа Траяна е представено и еленче – което според моята версия символизира древното римско божество Актион“, разказа още експертът по нумизматика. Друга монета от изложбата, която тя изтъкна, е с изображението на Юлия Домна и Артемида. „Намерена е през 70-те години на миналия век в центъра на Стара Загора – заедно с още една монета.

И двете са толкова перфектни, че проучвалият ги нумизмат е смятал, че на това място се е намирала монетарницата на Августа Траяна“, каза експертът. В музея са показани също така монети на византийския император Константин V Копроним, управлявал 741 до 775 година.

Находки

В източната посока на града – в парка „Зелени клин“, със сигурност е имало предримско поселище, сподели пред „Телеграф” Минкова.

 „Без никакво съмнение можем да кажем, че такова предримско селище е съществувало – дали създадено от Филип Македонски през IV век или по-рано – имало го е и сме на прага на откриването му. Доказателство за това е, че в парк „Зелени клин“ се разпознават все повече ранни монети - на Севт, Филип Македонски, Александър Велики. Част от тях също могат да се видят в изложбата, която е 12-а поред.